Automation of spillway gate operations based on reservoir water level monitoring
Rezervuar su seviyesi ile dolusavak kapak operasyonlarının otomasyonu
- Tez No: 928850
- Danışmanlar: Prof. Dr. İSMAİL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dolusavaklar, PKW, Ogee Tepeli, Baraj Kapısı Operasyonu, Spillways, PKW, Ogee Crested, Gate Operations
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrolik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Dolusavaklar, barajların taşkınlara karşı güvenlik yapılarıdır. Farklı hidrolik karaktere sahip çeşitli tipte ve farklı boyutlarda dolusavaklar düşünülebilir. Diğer yandan, hidrolojik hazne ötelemesi farklı ihtiyaçlar için suyun kullanımı ve elektrik üretimi için hazne operasyonlarının optimizasyonunda önemli bir araçtır. Bazı dolusavaklar, akımı kontrol etmek, düzenlemek ve optimum miktarda su depolamak için kapaklarla donatılmıştır. Diğer dolusavaklar, kontrolsüz akım için tasarlanmış olup haznede su seviyesi dolusavak kret kotunu aştığında fazla su kendiliğinden boşalır. Bu çalışmada, kontrolsüz akış koşullarında çalışan Piyano Tuşlu Dolusavak'ın deşarj davranışını taklit etmek için Kapaklı Ogee Tepeli bir dolusavak çalıştırılmıştır. Bu işlem, daha yumuşak kapak operasyonları gerçekleştirmeye ve suyu rezervuarda önceden belirlenmiş seviyelerde tutmaya yardımcı olur. Çalışmanın sonunda, kapak operasyonları için üç ayrı senaryo tartışılmış ve kapak operasyonlarının otomatikleştirilmesine yardımcı olmak için hidrolojik rezervuar yönlendirmesine hizmet edebilecek, haznedeki su seviyesine bağlı bir empirik formül geliştirilmiştir. Bu sayede, ani sel durumlarında gelen taşkın hidrografı bilinmeden kapaklar otomatik olarak açılıp kapatılabilecektir. Rezervuar yönlendirme işleminin sonunda, haznedeki su önceden belirlenmiş bir seviyede otomatik olarak sabitlenmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
Spillways are the safety structures of dams against floods. Various types of spillways having different hydraulic characteristics can be considered with variable geometric dimensions. On the other hand, hydrologic reservoir routing is an important tool in the optimization of dam reservoir operations for the purpose of water supply for various needs and electricity production in hydropower plants. Some spillways have gates to control and regulate the flow and to store an optimal amount of water. Other spillways are designed for uncontrolled flow conditions which release excess water spontaneously when the reservoir level is above the spillway crest elevation. In this study, a Gated Ogee Crested spillway is operated to imitate the discharge behavior of Piano Key Weir which functions in uncontrolled flow conditions. This process helps in performing smoother gate operations and keeping water at pre-specified levels in the reservoir. At the end, three scenarios of gate operations are discussed and an empirical formula based on reservoir water level is developed that can serve for hydrologic reservoir routing to assist in automating gate operation. In this way, gates can be opened and closed on time in case of flash floods without knowing the incoming flood hydrograph. At the end of the reservoir routing process, water in the reservoir can automatically be fixed at a pre-defined level.