Görücü usulü evlenen çiftlerin evliliklerinde ilk 15 yılda yaşanan sorunlar: Başakşehir örneği
Problems experienced in the first 15 years of marriage of arranted married couples: Başakşehir example
- Tez No: 929036
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ZÜLFİKAR ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Marriage, Mate Selection, Arranged Marriage, Dating, Family, Divorce
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tez çalışmasında evlilik ve aile olma süreci incelenmeye alındı. Evliliğin tarih boyunca geçirdiği değişimler, evlenecek bireylerin eş seçme kuramları ve ailenin oluşmasına kadar geçen aşamalar incelendi. Görücü usulü evliliğin tanımı yapılarak, uygulamanın günümüzde kadar geçirdiği değişimler araştırıldı. Görücü Usulü ve Flört Usulü ile yapılan evliliklerin, evlilikteki uyumuna ve evlilik hoşnutsuzluğuna etkileri üzerine araştırma yapıldı ve sonuçları değerlendirildi. Elde edilen sonuçlar görücü usulü evliliklerin güncelliğini koruduğu ancak günün şartlarına uygun olarak değişime uğradığını ortaya koydu. Kız isteme, nişan, düğün ve boşanma gibi konular üzerinde literatür taraması yapıldı ve elde edilen bilgiler tezin sınırlılıkları içinde yer verildi. Anket çalışması için araştırma evreni İstanbul ili Başakşehir ilçesi, örneklemi de bu ilçede yaşayan evli çiftler olarak seçildi. Ulaşılan kişilere uygulanan ölçekler; Evlilikte Uyum Ölçeği (EUÖ) ve Evlilik Hoşnutsuzluğu Ölçeği (EHÖ)'dir. Araştırmada ulaşılan çiftlerin, evlilik ilişkileri üzerine elde edilen sonuçlar analiz edilerek literatüre katkı sunuldu. Çalışmanın amacı gelecekte bu alanda çalışmak isteyen bilim insanlarının çalışmalarına ışık tutacağı gibi konunun derinlemesine incelenmesine de olanak tanımış olacaktır. Bu çalışma nicel bir çalışma olup sonuçlara SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 ve DataBeeg 1.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Evlilik, Eş Seçimi, Görücü Usulü Evlilik, Flört, Aile, Boşanma
Özet (Çeviri)
This thesis examines the process of marriage and family formation. The historical transformations of marriage, the theories of mate selection, and the stages leading to the formation of a family have been analyzed. The concept of arranged marriage has been defined, and the changes it has undergone over time have been investigated. A comparative study has been conducted on the effects of arranged and love-based marriages on marital adjustment and marital dissatisfaction, and the findings have been evaluated. The results indicate that arranged marriages remain relevant today but have evolved in accordance with contemporary conditions. A literature review has been conducted on topics such as marriage proposals, engagements, weddings, and divorce, with the relevant information incorporated within the limitations of the study. The research population for the survey study consists of the Başakşehir district of Istanbul, while the sample comprises married couples residing in this district. The applied measurement tools include the Marital Adjustment Scale (MAS) and the Marital Dissatisfaction Scale (MDS). The findings obtained from the surveyed couples regarding their marital relationships have been analyzed to contribute to the existing literature. The study aims to provide insights for future researchers in this field and facilitate an in-depth examination of the subject. This is a quantitative study, and the data have been analyzed using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 and DataBeeg 1.0 software.