Kriz yönetimi uygulamalarının sağlık kurumlarında çalışan personelin iş performansına etkisi örgütsel desteğin aracılık rolü: Mersin ili örneği
The effect of crisis management practices on the work performance of personnel working in health institutions the mediation role of organizational support: The case of Mersin province
  1. Tez No: 929041
  2. Yazar: BÜŞRA BAŞARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ÖZLEM KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Kurumları, Kriz, Kriz Yönetimi, İş Performansı, Örgütsel Destek, Health Institutions, Crisis, Crisis Management, Job Performance, Organizational Support
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Dünya genelinde sağlık kuruluşlarında artmaya başlayan kriz olayları gerek hastalar gerekse sağlık personelleri açısından iş performansını etkilemeye başlamış ve bu konu hakkında yapılan çalışmalarda artışlar gözlemlenmiştir. Kriz yönetiminin sağlanarak iş performansının değerlendirilmesi ve arttırılması gereklilik arz etmektedir. Bu çalışmada kriz ve kriz yönetimi kavram tanımları üzerinde durulmuş, iş performansını etkileyen etmenler ile sağlık kurumlarında gerçekleşen kriz olaylarının sağlık çalışanlarının iş performansı üzerindeki etkisi ve örgütsel desteğin aracılık rolü üzerinde araştırma çalışmaları yapılmıştır. Yapılan bu çalışmada amaç, sağlık kurumlarında kriz yönetiminin iş performansına etkisini ortaya koymak ve örgütsel desteğin aracılık rolünün kriz desteği uygulamalarındaki yeri ve önemi hakkında bilgilendirme yapmaktır. Bu bağlamda mevcut literatürün sistematik olarak incelenmesi ile araştırma gerçekleştirilmiştir. İlgili literatür, veri tabanlarından anahtar kelimeleri kullanarak taranmış ve elde edilen metodolojik yaklaşımlar, makaleler, bulgular ve teorik katkılar açısından incelenmiştir. Araştırma kısmında Mersin ilinde kamu veya özel sağlık kurumlarında (hastaneler, 112 ASHİ'ler ve ASM'ler) çalışan 411 katılımcının doldurduğu anket analizlere dâhil edilerek elde edilen veriler SPSS ve AMOS paket programları kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak; bu çalışma iş performansı, kriz yönetimi ve örgütsel desteğe ilişkin mevcut bilgi birikimini sistematik bir şekilde sunmaktadır. Yapılan araştırma ile sağlık kurumlarında kriz yönetimi ve iş performansı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu ve örgütsel desteğin bu süreçteki aracılık rolü olduğu saptanmıştır. Bu çalışma ileride yapılabilecek araştırmalar için temel oluşturmakta, aynı zamanda alandaki boşlukları belirlemekte ve gelecekteki çalışma için öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Crisis incidents that have started to increase in healthcare institutions worldwide have started to affect the job performance of both patients and healthcare personnel, and an increase has been observed in the studies conducted on this subject. It is necessary to evaluate and increase job performance by providing crisis management. In this study, the definitions of the concepts of crisis and crisis management were emphasized, and research studies were conducted on the factors affecting job performance, the effects of crisis incidents occurring in healthcare institutions on the job performance of healthcare personnel, and the mediating role of organizational support. The aim of this study is to reveal the effects of crisis management on job performance in healthcare institutions and to provide information about the place and importance of the mediating role of organizational support in crisis support practices. In this context, the research was carried out by systematically examining the existing literature. The relevant literature was scanned using keywords from databases and examined in terms of the methodological approaches, articles, findings, and theoretical contributions obtained. In the research section, the surveys filled out by 411 participants working in public or private health institutions (hospitals, 112 ASHİ's and ASM's) in Mersin province were included in the analyses and the obtained data were analyzed using SPSS and AMOS package programs. As a result; this study systematically presents the current knowledge on job performance, crisis management and organizational support. The research has determined that there is a positive and significant relationship between crisis management and job performance in health institutions and that organizational support has a mediating role in this process. This study provides the basis for future research, also identifies gaps in the field and offers suggestions for future work.