Yedinci sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersi bağlamında çevre ile ilgili algılarının incelenmesinde resimlerin kullanılması
Applying pictures in examining seventh grade students' perceptions about the environment in the context of science courses
  1. Tez No: 929066
  2. Yazar: NUH KUZGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Eğitimi, 7.sınıf, Resim, Görüşme, Gözlem, Environment, Environmental Education, 7th Grade, Picture, Interview, Observation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada farklı sosyo-kültürel ortamlarda bulunan yedinci sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersi bağlamında çevre ile ilgili algılarının incelenmesinde resimlerin kullanılması amaçlanmaktadır. Araştırmanın deseni nitel araştırma yöntemlerinden olan olgubilim (fenomenoloji) desenidir. Çalışma 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ili Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı farklı sosyo-kültürel Ortamlarda bulunan dört ortaokulda öğrenim gören gönüllülük esasına göre seçilmiş 7. sınıf öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı; öğrencinin yaşadığı ve hayalindeki çevreyi çizebileceği ve yaşadığı çevre ve hayalindeki çevreyle ilgili algılarının tespit edileceği yarı yapılandırılmış görüşme sorularından oluşmaktadır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenerek tablo olarak sunulmuştur. Elde edilen bulgulara göre özel okul ve şehir merkezindeki okullarda öğrenim gören öğrencilerin yaşadığı çevrede site ve apartman resimlerini kullandığı fakat köy okulunda öğrenim gören öğrencilerin ise bahçeli ev resimlerini kullandıkları tespit edilmiştir. Ayrıca öğrenciler yaşadıkları çevrede çevre sorunu olarak kirliliği ifade etmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin hayalindeki çevre resimleri bulgularına bakıldığında büyük çoğunluğunun bahçeli ev olduğu tespit edilmiştir. Hayalindeki çevrede öğrencilerin sosyal sorumluluk alanlarında ve yaşam alanlarında rol almak istediği görüşleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to use pictures in examining the perceptions about the environment in the context of science lessons of seventh grade students from different socio-cultural backgrounds. The research design is phenomenology, which is one of the qualitative research methods. The study was carried out with 7th grade students, selected on a voluntary basis studying in four different secondary schools affiliated to the Kahramanmaraş Provincial Directorate of National Education in different socio-cultural environments during the 2022-2023 academic year. The data collection tool used in the research consists of semi-structured interview questions where students can draw their living and dream environments and their perceptions about their living and dream environments are determined. The data obtained are analyzed with the content analysis method and presented as a table. According to the findings, it was determined that students studying in private schools and schools in the city center use pictures of housing estates and apartments in their living environment, but students studying in village schools use pictures of houses with gardens. In addition, students stated pollution as an environmental problem in their living environment. When the findings of the dream environment pictures of the students participating in the research are examined, it was determined that the majority of them are houses with gardens. The views that students want to take part in social responsibility areas and living areas in their dream environment emerged.