Yapay zekâ ve seçkin öğrenciler arasında dilsel yaratıcılığın gelişimi üzerindeki etkisi
Artificial intelligence and its impact on the development of linguistic creativity among elite students
  1. Tez No: 929068
  2. Yazar: İBRAHİM ZAKİ MOHAMED AHMED HAMDTO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAZAK GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay zeka, Yaratıcılık, Yaratıcı Yazma, Nitel Araştırma, Artificial Intelligence, Creativity, Creative Writing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma Birleşik Arap Emirlikleri, Um El-Kuvveyn'deki Uygulamalı Teknoloji Okulu'nda 9., 10., 11. ve 12. sınıflarda eğitim gören üstün başarılı öğrencilerin dilsel yaratıcılık gelişiminde yapay zekâ uygulamalarının etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Ummül- Kayveyn'deki Uygulamalı Teknoloji Okulu'nda gerçekleştirilen bir nitel araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubu, okulda öğrenim gören ve başarı oranı yüksek olan 16 öğrenciden oluşmaktadır. Veriler, açık uçlu sorulardan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde tematik içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Aaraştırma, genel olarak olumlu sonuçlar ortaya koymuştur. Katılımcılar, yapay zekânın yazma zorluklarını azalttığını, akıcılığı artırdığını, fikir tıkanıklıklarını çözdüğünü ve ilham verici bir rol oynadığını belirtmiştir. Kelime dağarcığını zenginleştirerek dilsel yaratıcılığı desteklediği, yazım kaygılarını hafifleterek özgüven ve özgünlük sağladığı ifade edilmiştir. Verimlilik, yaratıcı düşünme ve hata azaltma temel motivasyonlardır. Ancak, aşırı bağımlılığın üslubu zayıflattığı, duygusal metinlerde yetersiz kaldığı ve uzun vadeli etkisinin sınırlı olduğu tartışılmıştır. Yaratıcılıkta hem ilham verici hem sınırlayıcı bulunmuş, teknik zorluklar ve bağımlılık riski dikkat çekmiştir. Yapay zekâ önerileri ilham kaynağı olsa da kişisel tarzı tam yansıtamamaktadır. Öneriler arasında kişiselleştirme, eğitim modülleri ve denetimli kullanım yer alır. Yapay zekâ, bilinçli kullanımla bu öğrencilerin potansiyelini artırabilir, ancak bireysel çaba ve özgünlük korunmalıdır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the effects of artificial intelligence applications on the development of linguistic creativity of high-achieving students in grades 9, 10, 11 and 12 at the School of Applied Technology in Um El Quwain, United Arab Emirates. The research is a qualitative research conducted at the School of Applied Technology in Umm El Quwain, United Arab Emirates. The study group consists of 16 students with high success rates studying at the school. Data were collected through a semi-structured interview form consisting of open- ended questions. Thematic content analysis method was used in the analysis of the data. The research revealed generally positive results. The participants stated that artificial intelligence reduced writing difficulties, increased fluency, resolved idea blockages and played an inspiring role. It was stated that it supported linguistic creativity by enriching the vocabulary, and provided self-confidence and originality by alleviating writing anxiety. Efficiency, creative thinking and error reduction are the main motivations. However, it has been argued that excessive dependence weakens style, is inadequate in emotional texts, and has limited long- term effects. It has been found to be both inspiring and limiting in creativity, and technical difficulties and the risk of dependency have drawn attention. Although artificial intelligence suggestions are a source of inspiration, they do not fully reflect personal style. The suggestions include personalization, training modules, and supervised use. Artificial intelligence can increase the potential of these students with conscious use, but individual effort and originality should be preserved.