Bölgesel kalkınmada işsizlik sorunu, nedenleri ve çözüm önerileri: Siirt ili için bir araştırma
The issue of unemployment in regional development, its causes and solution proposals: A study for the province of Siirt
- Tez No: 929089
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHYETTİN ERDEMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel Kalkınma, İşsizlik, Siirt, Regional Development, Unemployment, Siirt
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bölgesel Kalkınma İktisadı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
İşsizlik sorunu, son yıllarda küresel bir mesele olarak karşımıza çıkmaktadır. Geçmişte daha çok gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde görülen işsizlik, günümüzde artık gelişmiş ülkelerde de ciddi bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Mali politikalarda yapılan hatalar, ekonomilerdeki üretim kapasitelerindeki düşüşler, küresel finansal krizler ve siyasal ve teknolojik gelişmeler, işsizliğe neden olan başlıca unsurlar arasında yer almaktadır. Yüksek işsizlik oranlarının yaşandığı ülkelerde, bireyler toplumsal, finansal ve ruhsal anlamda olumsuz etkilenmektedir. Küresel bir sorun haline gelen işsizlikle mücadelede, ülkeler ortak politikalar geliştirmelidir. Son dönemlerde işsizlik konusunda az gelişmiş ve gelişmiş ülkeler arasında büyük bir fark kalmamıştır. Çünkü işsizlik dünya genelinde önemli bir sorun haline gelmiştir. İşsizlik sorunu yaşayan ülkelerden biri de Türkiye'dir. Ülkemizde işsizlik, en önemli sorunların başında gelmektedir. Özellikle TRC3 (Siirt, Batman, Şırnak, Mardin) bölgesinde işsizlik ve bunun olumsuz etkileri daha belirgin bir hal almıştır. Bu çalışmada öncelikle, bölge ve bölgesel kalkınma kavramları kavramsal çerçevede ele alınmıştır. Ayrıca işsizlik kavramı ve işsizlik türleri açıklanmıştır. Siirt özelinde, TRC3 bölgesine ait yıllara göre işsizlik ile kişi başı GSYH verileri tablo ve grafiklerle incelenmiştir. Türkiye ve Siirt ili için işsizlik oranları ve kişi başı GSYH verileri tablo ve grafiklerle ayrı ayrı ele alınmış ve işsizlikle mücadelede uygulanan politikalar detaylı bir şekilde açıklanarak, Siirt ili için yüksek işsizlik oranlarına yönelik çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The issue of unemployment has emerged as a global concern in recent years. Historically, unemployment was predominantly observed in underdeveloped and developing countries, but today it has become a serious problem even in developed nations. Mistakes in fiscal policies, declines in production capacities, global financial crises, and political and technological developments are among the main factors contributing to unemployment. In countries experiencing high unemployment rates, individuals are negatively affected socially, financially, and psychologically. To combat this global issue, countries must develop joint policies. In recent years, there is no longer a big difference between underdeveloped and developed countries in terms of unemployment. One of the countries facing this issue is Türkiye. Unemployment is among the most pressing problems in our country, particularly in the TRC3 region (Siirt, Batman, Şırnak, Mardin), where unemployment and its negative effects are more pronounced. In this study, firstly, the concepts of region and regional development are discussed in a conceptual framework. In addition, the concept of unemployment and types of unemployment are explained. In the case of Siirt, unemployment and per capita GDP data for the TRC3 region are examined with tables and graphs. Unemployment rates and GDP per capita data for Türkiye and Siirt are separately addressed with tables and graphs, and the policies implemented to combat unemployment are detailed, along with proposed solutions for the high unemployment rates in Siirt.