Bölgesel kalkınmada ihtisaslaşmanın önemi: Siirt Üniversitesi örneği
The importance of specialization in regional development: The example of Siirt University
  1. Tez No: 929090
  2. Yazar: BUŞRA AKYÜNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURÇAK POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Siirt Üniversitesi, bölgesel kalkınma, ihtisaslaşma, tarım ve hayvancılık, çevresel sürdürülebilirlik, Siirt University, regional development, specialization, agriculture and livestock, environmental sustainability, innovative projects, interdisciplinary approach
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bölgesel Kalkınma İktisadı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışma, Siirt Üniversitesi'nin bölgesel kalkınma odaklı ihtisaslaşma sürecinde gerçekleştirdiği projeleri ve bu projelerin bölgeye katkılarını ele almaktadır. Üniversite, tarım, hayvancılık, sağlık, mühendislik ve eğitim gibi farklı alanlarda yürüttüğü araştırmalarla hem akademik bilgi üretimine hem de bölgesel kalkınmaya önemli katkılar sağlamaktadır. Özellikle“Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Programı”kapsamında gerçekleştirilen projeler, bölgenin ekonomik potansiyelini artırmak, çevresel sürdürülebilirliği desteklemek ve yerel halkın yaşam kalitesini iyileştirmek gibi hedeflere yöneliktir. Tarım ve hayvancılık alanında sürdürülebilir üretim, genetik iyileştirme ve verim artırıcı teknolojiler öne çıkarken, sağlık bilimleri ve mühendislik projeleri ise yenilikçi çözümler sunmaktadır. Ayrıca, eğitim projeleri aracılığıyla öğretmenlerin ve öğrencilerin akademik kapasiteleri artırılmış, sosyal bilimler projeleriyle bölgenin kültürel ve tarihsel mirasına katkıda bulunulmuştur. Üniversitenin disiplinler arası yaklaşımı ve yerel topluluklarla iş birliği, projelerin başarısını artıran temel unsurlar olmuştur. Bu bağlamda, Siirt Üniversitesi, bölgesel kalkınmaya liderlik eden ve akademik çalışmaları toplumsal faydaya dönüştüren bir yükseköğretim kurumu olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the projects undertaken by Siirt University within the framework of its regional development-focused specialization process and evaluates their contributions to the region. The university has made significant contributions to both academic knowledge production and regional development through research conducted in various fields, including agriculture, livestock, health, engineering, and education. In particular, the projects carried out under the“Regional Development-Oriented Specialization Program”aim to enhance the region's economic potential, support environmental sustainability, and improve the quality of life for the local population. In agriculture and livestock sectors, sustainable production, genetic improvement, and technologies for increasing productivity stand out, while health sciences and engineering projects provide innovative solutions. The university's interdisciplinary approach and collaboration with local communities have been key factors in the success of these projects. In this context, Siirt University emerges as a higher education institution that leads regional development and translates academic endeavors into societal benefits.