Yeni küreselleşmede fintek etkisi
Fintech i̇mpact in the new globalization
  1. Tez No: 929151
  2. Yazar: EGE GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. ARZU AL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Küreselleşme, Fintek, Neoliberalizm, Neorealizm, Kripto Paralar, New Globalization, Fintech, Neoliberalism, Neorealism, Cryptocurrencies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Politik Ekonomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Tarihsel süreç içerisinde birinci küreselleşme dönemi 1453 yılında Osmanlı Devleti'nin İstanbul'u fethetmesi sonucunda batılı toplumların yeni kaynak arayışı amacıyla coğrafi keşiflere çıkmasıyla başlamış olup 1870 yılında elektrikli motorların kullanılmaya başlanmasıyla geçilen 2. Sanayi Devrimi ile birlikte ikinci küreselleşme dönemine geçilmesini sağlamıştır. Elektrikli motor ve iletişim ağlarının gelişmesiyle birlikte dünya üzerindeki karşılıklı etkileşim süreci hız kazanmış olup söz konusu süreç 1914-1945 yılları arasında meydana gelen iki dünya savaşı arasındaki dönemde duraksamıştır. 1947 yılında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) arasında başlayan Soğuk Savaş süreci her iki devletin teknolojik, askeri, ekonomik ve politik rekabetinin etkisiyle üçüncü küreselleşme döneminin yaşanmasına sebep olmuştur. 1991 yılında SSCB'nin dağılmasıyla birlikte ABD'nin dünyanın tek egemen gücü olduğu anlayışı 11 Eylül 2001'de El Kaide terör örgütünün ABD'de gerçekleştirdiği terör saldırılarıyla son bulmuştur. Bu tarihten itibaren ABD'nin tek kutuplu dünyasına karşılık başta Çin, Rusya, AB gibi çok sayıda yükselen güç küresel yönetişimde rekabete dahil olarak“yeni küreselleşme”dönemine geçilmesini sağlamıştır. Yeni küreselleşme dönemi dijital değişim, inovasyon ve örgütsel taklit etme yoluyla gerçekleşen hızlı ekonomik entegrasyon sürecini ifade etmekte olup bu dönemin en önemli unsurlarından biri de finansal teknoloji (fintek) kavramı ve araçları olmuştur. Fintek araçlarının kökeni 19. yüzyıla kadar gitse de dünya genelinde yaygınlaşmaları 1980'li yıllarda yaygınlaşan neoliberal politikalar ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle yeni küreselleşme döneminde zirve yapmıştır. Yeni küreselleşme dönemiyle birlikte blok zinciri (blockchain), kripto para, yapay zeka, açık finans ve açık bankacılık, süper uygulama (super app) gibi çok sayıda fintek kapsamında yer alan kavram insan hayatını kolaylaştırmış olmakla birlikte devletler için küresel yönetişim bağlamında rekabet alanı haline gelmiştir. Bu tez çalışması kapsamında yeni küreselleşme döneminde fintek araçlarının devletler tarafından küresel yönetişimde nasıl bir rekabet alanı ve yaptırım aracı olarak kullanıldığı, neoliberal ve neorealist teoriler çerçevesinde ele alınmıştır. Ayrıca yeni küreselleşmede fintek etkisinin finansal, politik ve hukuki boyutu üzerinde çalışmalar yürütülerek uluslararası politik ekonomi literatürüne katkıda bulunmak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the historical process, the first period of globalization started with the Ottoman Empire's conquest of Istanbul in 1453, with Western societies embarking on geographical explorations in search of new resources, and the second period of globalization was initiated with the 2nd Industrial Revolution, which started in 1870 with the use of electric motors. With the development of electric motors and communication networks, the process of mutual interaction in the world accelerated, but this process paused in the period between the two world wars that occurred between 1914 and 1945. The Cold War process, which started between the United States of America (USA) and the Union of Soviet Socialist Republics (USSR) in 1947, caused the third globalization period to occur with the influence of the technological, military, economic and political competition of both states. With the dissolution of the USSR in 1991, the understanding that the United States is the only dominant power in the world came to an end with the terrorist attacks carried out by the Al Qaeda terrorist organization in the United States on September 11, 2001. Since that date, in response to the unipolar world of the United States, a large number of rising powers, especially China, Russia, and the EU, have enabled the transition to the“new globalization”period by participating in competition in global governance. The new era of globalization refers to the rapid economic integration process that takes place through digital change, innovation and organizational imitation, and one of the most important elements of this period has been the concept and tools of financial technology (fintech). The origins of fintech tools date back to the 19th century, but their widespread adoption around the world reached its peak during the new era of globalization, influenced by neoliberal policies that gained momentum in the 1980s and technological advancements. With the new era of globalization, the concept included in many fintech such as blockchain, cryptocurrency, artificial intelligence, open finance and open banking, super app has made human life easier, but has become a competitive area for states in the context of global governance. Within the scope of this thesis, how fintech tools are used by states as a competition area and sanction tool in global governance in the new globalization period has been discussed within the framework of neoliberal and neorealist theories. In addition, it is aimed to contribute to the international political economy literature by conducting studies on the financial, political and legal dimensions of the fintech impact in the new globalization.