Postmodern pazarlama çerçevesinde sosyal müşteri ilişkileri yönetiminin marka imajına etkisi üzerine bir araştırma: Pegasus örneği
A study on the impact of social customer relationship management on brand image within the framework of postmodern marketing: Pegasus example
- Tez No: 929182
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLNUR TANDAÇGÜNEŞ KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, Sosyal CRM, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Postmodernism, Social CRM, Customer Relationship Management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Dünyadaki sosyal, ekonomik ve siyasi değişimler, pazarlama alanında köklü dönüşümlere yol açmıştır. Postmodernizmle birlikte müşteri türleri, ihtiyaçları ve talepleri değişmiş; markalar yeni stratejiler geliştirmek zorunda kalmıştır. Artık yalnızca ürün geliştirmek değil, müşterilerle etkili iletişim kurmak önem kazanmıştır. Teknolojinin gelişimiyle hayatımıza giren sosyal medya, postmodern müşterinin markalarla etkileşiminde kritik bir rol üstlenmiş; müşteri ilişkileri yönetiminin sosyal medya ile entegrasyonu kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu çalışma, sosyal müşteri ilişkileri yönetiminin (SCRM) marka imajı üzerindeki etkisini postmodern pazarlama bağlamında incelemektedir. Postmodern tüketici davranışları, pazarlama stratejilerinde yeni yaklaşımları gerektirirken, sosyal medya platformları müşteri ilişkilerini dijital boyuta taşımıştır. Araştırmada Türkiye'deki havacılık sektöründe faaliyet gösteren Pegasus markası ele alınmıştır. 18-65 yaş aralığında 404 Pegasus müşterisiyle yapılan anketten elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Faktör analizi ve korelasyon gibi yöntemlerle, SCRM uygulamalarının marka imajını pozitif etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. SCRM'nin etkin kullanımı, markaların rekabet avantajı sağlamasında ve duygusal bağ kurmasında önemli bir araçtır. Çalışma hem akademik hem de sektörel uygulamalar için öneriler sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Global social, economic, and political changes have led to significant transformations in marketing. With postmodernism, customer types, needs, and demands have evolved, compelling brands to develop new strategies. Today, it is not enough to create and sell products; effective communication with customers has become crucial. The rise of social media, driven by technological advancements, plays a critical role in the interaction between postmodern customers and brands, making the integration of customer relationship management (CRM) with social media inevitable. This study examines the impact of social customer relationship management (SCRM) on brand image in the context of postmodern marketing. While postmodern consumer behavior necessitates new marketing approaches, social media platforms have transformed customer relationship management into a digital experience. The research focuses on Pegasus, an airline brand operating in Turkey. A survey was conducted with 404 Pegasus customers aged 18-65, and the data were analyzed using SPSS software. Methods such as factor analysis and correlation revealed that SCRM practices positively influence brand image. The effective use of SCRM serves as a critical tool for brands to gain a competitive advantage and establish emotional connections with their target audience. This study aims to provide strategic recommendations for both academic and industry applications.