Avrupa Birliği ve Türkiye'de esneklik ve esnek çalışma: karşılaştırmalı bir analiz
Flexibility and flexible working in the European Union and Turkey: A comparative analysis
  1. Tez No: 929183
  2. Yazar: ZEKİYE BEDİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF YAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Esneklik, Esnek Çalışma, Uzaktan Çalışma, İş Doyumu, Avrupa Birliği, Türkiye, Flexibility, Flexible Working, Remote Working, Job Satisfaction, European Union, Turkey
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 363
Özet
COVID-19 salgını krizi bireyler ve kuruluşlar üzerinde benzeri görülmemiş zorluklara ve derin etkilere neden olmuştur. Salgın, işgücü piyasasında esneklik ihtiyacı ve küresel sağlık krizinin getirdiği zorluklar nedeniyle tam zamanlı uzaktan çalışmanın benimsenmesini hızlandırmış ve deneyimlenmiştir. Bu durum, birçok işin ve çalışanın uzaktan çalışmaya uygun olduğunu daha fazla göstermeye yardımcı olmuş ve çalışma biçimlerinde esnekliğe doğru bir talep oluşmasını sağlamıştır. Bu çalışmada, Avrupa Birliği ve Türkiye'de COVID-19 salgını döneminde uzaktan çalışan bireylerin, salgın döneminde yürütmüş oldukları uzaktan çalışma ile iş doyumu ve salgın sonrası döneminde esnek çalışma algıları arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, salgın döneminde uzaktan çalışma ile salgın sonrası döneminde esnek çalışma arasında iş doyumun aracı rolü incelenmiştir. Bu bağlamda, Avrupa Birliği'nde salgın dönemi ve sonrasında esnek çalışmaya ilişkin literatür incelenmiş ve Türkiye'de uzaktan çalışma, esnek çalışma, Minnesota iş doyum ve kişisel bilgi formu kullanılarak COVID-19 salgını döneminde uzaktan çalışmış 18 yaş ve üzeri 700 katılımcı kapsayan bir alan araştırması yapılmıştır. Alan araştırmasından toplanan veriler, IBM SPSS V23 ve AMOS V24 programlar aracığıyla değişkenler arası ilişki yapısal eşitlik modellemesi yöntemiyle sosyodemografik nitelikler merkezinde fark analizleri, direkt etki analizleri, çoklu grup direkt etki analizleri ve aracılık analizleri yapılmıştır. Yapılan incelemeler neticesinde, Türkiye ve Avrupa Birliği'nde salgın döneminde yürütmüş oldukları uzaktan çalışma ile iş doyumu ve salgın sonrası döneminde esnek çalışma algıları arasındaki ilişi karşılaştırılmıştır. Bulgulara göre; Avrupa Birliği ve Türkiye'de salgın döneminde uzaktan çalışmada etkinlik/verimlilik ve kurumsal güven ile içsel ve dışsal doyum arasında ve salgın döneminde uzaktan çalışmada etkinlik/verimlilik, kurumsal güven ve esneklik ile salgın sonrası esnek çalışmada iş yaşam dengesi arasında ve içsel ve dışsal doyum ile salgın sonrası esnek çalışmada iş yaşam dengesi arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki; salgın döneminde uzaktan çalışmada iş yaşam çatışması ve esneklik ile içsel ve dışsal doyum arasında, salgın döneminde uzaktan çalışmada iş yaşam çatışması ve salgın sonrası esnek çalışmada iş yaşam dengesi arasında, içsel doyum ve salgın sonrası esnek çalışmada engeller arasında ve uzaktan çalışmada etkinlik/verimlilik ve esneklik ile salgın sonrası esnek çalışmada engeller arasında negatif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, salgın dönemindeki uzaktan çalışmadaki iş yaşam çatışması, etkinlik/verimlilik, kurumsal güven ve esneklik ile salgın sonrası esnek çalışmada iş yaşam dengesi arasında içsel ve dışsal doyumun ve salgın dönemindeki uzaktan çalışmadaki etkinlik/verimlilik ve esneklik ile salgın sonrası esnek çalışmada engeller arasında ilişki içsel doyumun aracı rolü bulunmuştur. Neticede, salgın döneminde uzatan çalışan bireylerin iş doyumu düzeylerinin olumlu etkilediği ve salgın sonrası dönemde esnek çalışmada ilişin geçişleri ve görüşleri pozitif yönde etkilendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The COVID-19 pandemic crisis has caused unprecedented challenges and profound impacts on individuals and organizations. The pandemic has accelerated and experienced the adoption of full-time remote work due to the need for flexibility in the labor market and the challenges brought by the global health crisis. This has helped to further demonstrate that many jobs and workers are suitable for remote work, and has led to a demand for flexibility in ways of working. In this study, it is aimed to examine the relationship between teleworking during the COVID-19 pandemic in the European Union and Turkey, job satisfaction and perceptions of flexible working in the post-pandemic period. In addition, the mediating role of job satisfaction between telecommuting during the pandemic and flexible working in the post-pandemic period was examined. In this context, the literature on flexible working during and after the pandemic period in the European Union was examined and a field study was conducted in Turkey, involving 700 participants aged 18 and over who worked remotely during the COVID-19 outbreak using remote working, flexible working, Minnesota job satisfaction and personal information form. The data collected from the field study were analyzed by means of IBM SPSS V23 and AMOS V24 programs, and the relationship between variables was analyzed by structural equation modeling method, difference analysis, direct effect analysis, multiple group direct effect analysis and mediation analysis in the center of sociodemographic characteristics. As a result of the examinations, the relationship between telecommuting and job satisfaction in Turkey and the European Union during the pandemic and the perceptions of flexible working in the post-pandemic period were compared. According to the findings, there is a positive and significant relationship between effectiveness/efficiency and organizational trust in remote working during the pandemic and intrinsic and extrinsic satisfaction; between effectiveness/efficiency, organizational trust and flexibility in remote working during the pandemic and work life balance in post-pandemic flexible working; and between intrinsic and extrinsic satisfaction and work life balance in post-pandemic flexible working; A negative and significant relationship was found between work life conflict and flexibility and intrinsic and extrinsic satisfaction in remote working during the pandemic, between work life conflict in remote working during the pandemic and work life balance in post-pandemic flexible working, between intrinsic satisfaction and barriers in post-pandemic flexible working, and between effectiveness/efficiency and flexibility in remote working and barriers in post-pandemic flexible working. In addition, the mediating role of intrinsic and extrinsic satisfaction between work-life conflict, effectiveness/efficiency, organizational trust and flexibility in remote work during the pandemic and work-life balance in flexible work after the pandemic, and the mediating role of intrinsic satisfaction between effectiveness/efficiency and flexibility in remote work during the pandemic and barriers in flexible work after the pandemic were found. As a result, it was found that the job satisfaction levels of individuals working remotely during the pandemic period were positively affected and their transitions and opinions about flexible working in the post-pandemic period were positively affected.