Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin kaygı ve depresyon düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
Examination of anxiety and depression levels of the Faculty of Sports Sciences according to various variables
- Tez No: 929370
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ULUKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, kaygı, Üniversite Öğrencisi, Depression, anxiety, University Student
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu araştırmada, Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Kaygı Ve Depresyon Düzeylerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören 408 öğrenci katılmıştır. Veriler katılımcılara online Google Form aracılığıyla ulaştırılmış, gönüllülük esaslı katılım gerçekleşmiştir. Araştırmada ki ölçme araçları, araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Durumluk – Sürekli Kaygı Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular SPSS paket programı ile %95 güven aralığında değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Bağımsız örneklem t testi, One-Way ANOVA, Pearson Korelasyon testi ve Tukey Testlerinden faydalanılmıştır. Bulgular: Araştırmada katılımcıların çoğunluğunun erkek (%56.1), 4. sınıf öğrencisi (%32.8), birinci öğretim öğrencisi (%58.8), haftada 3-4 gün spor yapan (%45.1), takım sporlarını tercih eden (%50.2), gelir düzeyi orta (%35) ve aile evinde konaklayan (%40.2) bireylerden oluştuğu, durumluk ve sürekli kaygı düzeyleri ile depresyon puanlarının bazı demografik özelliklere göre anlamlı farklılık gösterdiği ve sürekli kaygı ile depresyon arasında pozitif bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu araştırmada, Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin kaygı ve depresyon düzeylerinin cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi, spor yapma alışkanlıkları, gelir durumu ve konaklama türü gibi çeşitli değişkenlere göre anlamlı farklılıklar gösterdiği ve düzenli fiziksel aktivitenin psikolojik sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to examine the anxiety and depression levels of students at the Faculty of Sports Sciences according to various variables. Material and Methods: 408 students studying at the Faculty of Sports Sciences at Aydın Adnan Menderes University participated in the study. Data were delivered to the participants via online Google Form, and participation was voluntary. The measurement tools in the study were the Personal Information Form prepared by the researcher, the State-Trait Anxiety Scale, and the Beck Depression Scale. The findings obtained in the study were evaluated with the SPSS package program at a 95% confidence interval. Descriptive statistics, Independent sample t-test, One-Way ANOVA, Pearson Correlation test, and Tukey Tests were used in the analysis of the data. Results: The majority of the participants in the study were male (56.1%), 4th grade students (32.8%), first-year students (58.8%), doing sports 3-4 days a week (45.1%), preferring team sports (50.2%), having a medium income level (35%) and staying in a family home (40.2%). It was determined that state and trait anxiety levels and depression scores showed significant differences according to some demographic characteristics and that there was a positive relationship between trait anxiety and depression. Conclusion: In this study, it was determined that the anxiety and depression levels of the students of the Faculty of Sports Sciences showed significant differences according to various variables such as gender, age, grade level, sports habits, income status and type of accommodation and that regular physical activity had positive effects on psychological health.