Stratejik iletişim bağlamında dünyadaki bayrak taşıyıcı havayollarının misyon ve vizyon ifadeleri üzerine karşılaştırmalı bir içerik analiz
A comparative content analysis on the missions and visions of flag carrier airlines in the world in the context of strategic communication
  1. Tez No: 929587
  2. Yazar: KAĞAN TARANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN TOPSÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bayrak Taşıyıcı Havayolları, Misyon, Vizyon, Ġçerik Analizi, Stratejik Yönelim, Sürdürülebilirlik, Yenilikçilik, Flag Carrier Airlines, Mission, Vision, Content Analysis, Strategic Orientation, Sustainability, Innovation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma, dünya genelindeki bayrak taşıyıcı havayolu şirketlerinin misyon ve vizyon ifadelerini içerik analizi yöntemiyle inceleyerek, bu ifadelerin stratejik yönelimleri ve kurumsal değerleri nasıl yansıttığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada, Afrika, Avrupa, Uzak Doğu, Orta Doğu ve Amerika bölgelerindeki havayolu şirketlerinden örnekler alınmış ve bu ifadelerde öne çıkan temalar incelenmiştir. Çalışmanın bulguları, müşteri memnuniyeti, güvenlik, sürdürülebilirlik, küresel bağlantı ve yenilikçilik gibi temel temaların şirketler arasında farklı şekillerde vurgulandığını göstermektedir. Bölgesel karşılaştırmalar, Avrupa merkezli şirketlerin sürdürülebilirlik ve çevre odaklı stratejilere öncelik verdiğini, Orta Doğu'daki şirketlerin ise lüks ve yenilikçi hizmet anlayışını benimsediğini ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar, havayolu sektöründe misyon ve vizyon ifadelerinin, kurumsal kimlik oluşturma ve rekabet stratejilerini yansıtma açısından kritik bir role sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the mission and vision statements of flag carrier airlines worldwide through content analysis, revealing how these statements reflect strategic orientations and corporate values. The research includes examples from airlines in Africa, Europe, the Far East, the Middle East, and the Americas, analyzing the prominent themes in these statements. The findings indicate that core themes such as customer satisfaction, safety, sustainability, global connectivity, and innovation are emphasized differently among companies. Regional comparisons reveal that European- based companies prioritize sustainability and environmentally focused strategies, while Middle Eastern companies adopt a luxury and innovative service approach. These results demonstrate the critical role of mission and vision statements in reflecting corporate identity and competitive strategies within the aviation industry.