Aydın ilinde bilgisayarlı tomografi görüntüleri üzerinden sakrum, koksiks ve proksimal femur incelenerek cinsiyet ve yaş tayininde kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of their use in gender and age determination by examing sacrum, coccyx and proximal femur through computerized tomography images in Aydın province
- Tez No: 929611
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM EREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, Sakrum, Koksiks, Proksimal Femur, Cinsiyet Tayini, Yaş Tayini, Forensic Medicine, Sacrum, Coccyx, Proximal Femur, Sex Determination, Age Determination
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve Amaç: Adli Tıp pratiğinde ister antemortem dönem olsun ister postmortem dönem olsun muayene kimliklendirme ile başlar. Tıbbi ve adli olarak yapılan kimliklendirme özellikle ileri derecede bozulmuş veya çürümüş cesetlerde hekimi zorlamaktadır. Sadece kemik kalıntılarının kaldığı cesetlerde cinsiyet ve yaş tayini için çeşitli kemikler üzerinde morfolojik ve metrik çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı; sakrum, koksiks ve proksimal femurun Bilgisayarlı Tomografi görüntülerinden elde edilen antropometrik ölçümleri kullanarak, cinsiyet ve yaş tahmini yapmak ve bu konuya katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, analitik-kesitsel olarak, Ocak 2023 ve Temmuz 2024 tarihleri arasında, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi'ne herhangi bir sebeple başvurmuş 100 erkek ve 100 kadın hastanın abdominopelvik BT görüntüleri değerlendirilerek gerçekleşmiştir. Olgular kendi içinde on yıllık aralıklarla 5 alt gruba ayrılmıştır. Görüntüler üzerinden her olgu adına sakrokoksigealde 10 adet (ASL, PSL, ASCL, PSCL, APD, MTD, PERIMETER, AREA, SD, MBA) ve standartizasyon sağlamak için sağ proksimal femurda 3 adet (NALF, NHF ve BNLF) olmak üzere toplam 13 adet ölçüm gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ki-kare, student-t ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya konu olmuş popülasyonda ortalama ASL, PSL, ASCL, PSCL, APD, MTD, PERIMETER, AREA, SD, MBA, NALF, NHF ve BNLF değerlerinin cinsiyetler arası anlamlı bulunmuş (p0,05). Tartışma ve Sonuç: Bu çalışmada, sakrokoksigeal ve sağ proksimal femur ölçümlerinin cinsiyet ve yaş grubu belirlemede kullanım potansiyeli incelenmiştir. Araştırma bulguları doğrultusunda, ileri derecede çürümüş, parçalanmış, tamamen yanmış veya iskeletleşmiş insan kalıntılarında cinsiyet ve yaş tayininde bu ölçümlerin kullanılabilir olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, uzmanlar arasında ortaya çıkabilecek ölçüm farklılıklarını azaltmak amacıyla, geniş bir örneklem üzerinde makine öğrenmesi yöntemleri ve yapay zekâ uygulamalarının kullanılması önerilmektedir. Bu yaklaşımın, tıbbın diğer alanlarında olduğu gibi kimliklendirme süreçlerinde de önemli katkılar sunabileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In forensic medicine practice, examination starts with identification, whether in the antemortem or postmortem period. Identification performed medically and forensically is challenging for the physician, especially in severely deteriorated or decayed corpses. Morphological and metric studies are performed on various bones for gender and age determination in corpses where only bone remains remain. The purpose of this study is to estimate gender and age using anthropometric measurements obtained from Computerized Tomography images of sacrum, coccyx and proximal femur and to contribute to this subject. The study was conducted analytically and cross-sectionally by evaluating the abdominopelvic CT images of 100 male and 100 female patients who applied to Aydın Adnan Menderes University Hospital for any reason between January 2023 and July 2024. The cases were divided into 5 subgroups at ten-year intervals. A total of 13 measurements were made on the images, 10 in the sacrococcygeal (ASL, PSL, ASCL, PSCL, APD, MTD, PERIMETER, AREA, SD, MBA) and 3 in the right proximal femur to ensure standardization (NALF, NHF and BNLF). Descriptive statistics chi-square, student-t and Mann-Whitney U tests were used in the analysis of the data. Results: In the population studied, the mean ASL, PSL, ASCL, PSCL, APD, MTD, PERIMETER, AREA, SD, MBA, NALF, NHF and BNLF values were found to be significant between genders (p0.05). In this study, the potential use of sacro-coccygeal and right proximal femur measurements in determining gender and age groups was investigated. In line with the research findings, it was concluded that these measurements could be used in gender and age determination in severely decomposed, fragmented, completely burnt or skeletonized human remains. In addition, it is recommended to use machine learning methods and artificial intelligence applications on a large sample in order to reduce measurement differences that may arise between experts. It has been evaluated that this approach can make significant contributions to identification processes as well as other areas of medicine.