Nekrotizan enterokolit tanısı almış olan prematüre hastaların bir yıllık değerlendirilmesi
- Tez No: 929616
- Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN ERTUĞRUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Nekrotizan enterokolit, prematüre bebek, perforasyon, mortalite, Necrotizing enterocolitis, premature baby, perforation, mortality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Neonatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Amaç: Nekrotizan enterokolit (NEK), öncelikle prematüre bebekleri etkileyen ve yaşamı tehdit eden bir gastrointestinal hastalıktır. NEK, genellikle bağırsakların nekrozuna yol açarak, hastalarda ciddi morbidite ve mortaliteye neden olur. Çalışmamızda, 2023 yılı içerisinde yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatan ve NEK tanısı alan prematüre bebeklerde intestinal perforasyon ve mortalitenin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada 1 Ocak- 31 Aralık 2023 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizde yatarak takip edilmiş gestasyon yaşı ≤34 hafta olan 470 preterm bebekten NEK tanısı alan bebekler retrospektif olarak değerlendirilecektir. Bulgular: Çalışmamızda, 32 gebelik haftasının altında yatan 241 hastadan 86'sında (%36) NEK tanısı konmuştur. Çalışmamızda, perforasyon gelişen hastalarda mortalite oranı %27 olarak saptanmıştır. Cerrahi vakalarda, 8 hastada çıkan kolon, 3 hastada terminal ileumda, 1 hastada hem ileumda hem de çıkan kolonda ve 1 hastada midede perforasyon saptanmıştır. Laboratuvarda, ilk gün beyaz küre ortalaması 10,25 /mm3 (103/µL) olarak belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmamamızda da gebelik haftası doğum ağırlığı ile NEK görülme sıklığı literatürde belirtildiği gibi ters orantılıydı. Erken tanı ve müdahalenin kritik önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. NEK nedeniyle perfore olan hastaların mortalitesi, dikkatli bir klinik izleme ile azaltılabilir. Gelecek çalışmalar, NEK'in patogenezinin daha iyi anlaşılmasına ve yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Necrotizing enterocolitis (NEC) is a life-threatening gastrointestinal disease that primarily affects premature infants. NEC usually causes serious morbidity and mortality in patients by causing necrosis of the intestines. Our study aimed to evaluate intestinal perforation and mortality in premature infants admitted to the neonatal intensive care unit and diagnosed with NEC in 2023. Method: In this study, 470 preterm infants with a gestational age of ≤34 weeks who were followed up in our Dicle University Medical Faculty Neonatal Intensive Care Unit between January 1 and December 31, 2023 will be evaluated retrospectively. Results: In our study, NEC was diagnosed in 86 (36%) of 241 patients who were admitted under 32 weeks of gestation. In our study, the mortality rate in patients who developed perforation was determined as 27%. In surgical cases, perforation was detected in the ascending colon in 8 patients, in the terminal ileum in 3 patients, in both the ileum and ascending colon in 1 patient, and in the stomach in 1 patient. In the laboratory, the first day white blood cell average was determined as 10.25 /mm3 (103/µL). Conclusion: In our study, the incidence of NEC was inversely proportional to gestational age and birth weight, as reported in the literature. It once again demonstrates the critical importance of early diagnosis and intervention. The mortality of patients with perforation due to NEC can be reduced with careful clinical monitoring. Future studies may contribute to a better understanding of the pathogenesis of NEC and the development of new treatment methods.