Seyirci tabanlı spor takım itibarı algılarının, psikolojik bağlılık üzerine etkisi: Iğdır Spor Futbol Kulübü örneği
The effect of spectator-based perceptions of sports, team reputation on psychological commitment: The case of Iğdır Sport Football Club
- Tez No: 929615
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NUSRET BULGURCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik bağlılık, Spor kulübü itibarı, seyirci davranışı, spor yönetimi, taraftar bağlılığı, Psychological commitment, Sports team reputation, audience behavior, sports management, fan loyalty
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmada seyirci tabanlı spor takım itibarı algılarının, Psikolojik bağlılık üzerine olan etkisi, Iğdır spor futbol kulübü taraftarları üzerinden ele alınmıştır. Katılımcılara Takım itibarının, taraftar bağlılığı üzerindeki etkisini ölçmek amacıyla bu araştırmanın verileri Takıma Psikolojik Bağlılık Ölçeği (TPBÖ) ve Seyirci Tabanlı Spor Takımı İtibarı Ölçeği (STSTİÖ) ile araştırmacı tarafından hazırlanan Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Bu araştırma 18 yaş üstü 516 gönüllü katılımcı ile yapılmıştır. Verilerin analizinde, SPSS v.23 paket programı kullanılmıştır. Ayrıca, taraftarların kulübe olan psikolojik bağlılığı üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlayan bu araştırma nicel araştırma yaklaşımlarından ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Buna ek olarak araştırma sonucuna göre taraftarların takım itibarı algıları ile takıma olan psikolojik bağlılıkları arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca, araştırma sonucuna göre taraftarların takım itibarı algılarının takıma olan psikolojik bağlılıklarının anlamlı bir yordayıcısı olduğu tespit edilmiştir. Taraftarların takım itibarı algıları arttıkça taraftar psikolojik bağlılıkları da artmaktadır. Bununla birlikte takımların taraftarlar açısından itibar oluşturulması adına yapılacak yanlış tutumların önüne geçmeyi hedefleyen yöneticilere veya karar vericilere önemli bilgiler sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of audience-based sports team reputation perceptions on psychological commitment through the case of Iğdır Spor Football Club supporters. To measure the impact of team reputation on fan loyalty, the Team Psychological Commitment Scale (TPCS), the Audience-Based Sports Team Reputation Scale (ABSTRS), and a Demographic Information Form prepared by the researcher were used. The study was conducted with 516 voluntary participants over the age of 18, and the data were analyzed using the SPSS v.23 software. Designed within the framework of the relational survey model, one of the quantitative research approaches, the results of this study indicate a moderate and positive significant relationship between fans' perceptions of team reputation and their psychological commitment to the team. The findings reveal that as fans' perceptions of team reputation increase, their psychological commitment also grows. In addition, according to the results of the study, it was determined that fans' perception of team reputation is a significant predictor of their psychological commitment to the team. These results emphasize the importance of proactive reputation management by sports clubs to develop sustainable loyalty among fans. Additionally, the study provides valuable insights for managers and decision-makers in preventing mistakes that could harm the reputation of teams from the perspective of their supporters.