Oyhan Hasan Bıldırki'nin romancılığı
Oyhan Hasan Bıldırki as a novalist
  1. Tez No: 929717
  2. Yazar: HATİCE FERAY BUNARCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ÖZLEM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk romanı, Turkish novel
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
1960'lı yıllardan itibaren çeşitli türlerde eserler veren Bıldırki; yazar, şair ve araştırmacı kimliğiyle tanınır. Adı Hisar topluluğunun hikâyecileri arasında zikredilen Bıldırki'nin özellikle topluluğun sanat anlayışını ve edebî değerlerini eserlerinde yansıtması, onu yaşayan bir Hisarcı olarak öne çıkarmaktadır. Bu çalışmada, Bıldırki'nin Dönülmez Yol ve Koçaklar 1915-Çanakkale adlı romanları incelenmiş ve romancılığı tanıtılmıştır. Tez çalışması giriş dışında iki ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmaya hazırlık mahiyeti taşıyan“Giriş”bölümünde, Bıldırki'nin Türk romanı içerisindeki konumunun daha iyi anlaşılması için Hisar topluluğu ve yazarın bu topluluğun içindeki yeri kısaca özetlenmiştir. Hisarcılar, edebiyatın millî bir karakterde olmasını, ideolojiden uzak tutulmasını ve yaşayan Türkçenin kullanılmasını savunurlar. Bunun yanında halkın konuştuğu yaşayan Türkçenin Bıldırki'nin bu anlayış doğrultusunda, hem bireysel hem de toplumsal temaları eserlerine yansıttığı görülmektedir. Bu bakımdan çalışmamız, Bıldırki'nin Türk romanındaki yerini anlamak ve edebî katkılarını daha iyi değerlendirmek amacı taşımaktadır.“Oyhan Hasan Bıldırki'nin Türk Edebiyatındaki Yeri”adını taşıyan birinci bölümde yazarın hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Bu bağlamda yazarın eserlerinden ve kendisiyle yapılan söyleşilerden yararlanılmıştır. Çalışmanın temelini oluşturan“Oyhan Hasan Bıldırki'nin Romanları ve Romancılığı”adı altındaki ikinci bölümünde romanların yazılış serüveni, anlatıcı tipleri ve aktarma yöntemleri, içerik özellikleri, kurgulama tekniği ve ögeleri, içerikleri ve dil ve üslup özellikleri yönüyle incelemeye tabi tutulmuştur. Çalışmanın“Sonuç”bölümünde, söz konusu romanlarla ilgili yapılan çıkarımlardan hareketle Bıldırki'nin Türk romanındaki yeri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Oyhan Hasan Bıldırki, who has been producing works in various genres since the 1960s, is known for his identity as a writer, poet, and researcher. Recognized as one of the storytellers of the Hisar movement, Bıldırki stands out as a living representative of this group by reflecting their artistic principles and literary values in his works. In this study, Bıldırki's novels Dönülmez Yol and Koçaklar 1915-Çanakkale were analyzed, and his skills as a novelist were introduced. The thesis consists of two main chapters in addition to the introduction. In the“Introduction”section, which serves as preparatory groundwork, the Hisar movement and Bıldırki's position within this group are briefly summarized to better understand his place in Turkish literature. The Hisar writers advocated for literature to have a national character, to avoid ideological influences, and to use the living Turkish language. It is evident that Bıldırki, adhering to these principles, reflected both individual and social themes in his works. In this respect, the study aims to understand Bıldırki's position in Turkish literature and evaluate his literary contributions. The first chapter, titled“Oyhan Hasan Bıldırki's Place in Turkish Literature”, provides information about the author's life and works. His books and interviews were used as references for this section. The second chapter, which forms the core of the study, is titled“Oyhan Hasan Bıldırki's Novels and His Approach to Novel Writing”. This chapter examines the writing process, types of narrators and narrative techniques, content characteristics, structural elements, and stylistic and linguistic features of the novels. In the“Conclusion”section, Bıldrki's place in Turkish literature was determined based on inferences drawn from the analyzed novels.