Orhan Pamuk, Hasan Ali Toptaş ve İhsan Oktay Anar' ın romanlarında Zaman
Time in Orhan Pamuk, Hasan Ali Toptaş and İhsan Oktay Anar's novels
- Tez No: 363115
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT TEKŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: zaman, postmodernizm, postmodern roman, Türk romanı, Time, postmodernism, postmodern novel, Turkish novel
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
İlk çağ düşünürlerinden Augustinus, zamanın konuşma sırasında en bilinir şey olduğunu fakat zamanın tanımının yapılması gerektiğinde zamanın bilinmez, rahatça açıklanamaz bir hâl aldığını belirtir. Felsefe, matematik ve fiziğin de inceleme alanına giren zaman edebiyat eserinde de bulunduğu dönemin zaman algısıyla ya da edebiyat eserinin yazarının zihninde yansıyan şekliyle bulunur.Romanda zaman dört farklı kategoride incelenmektedir: Vaka zamanı, Anlatma zamanı, Yazma zamanı ve Okuma zamanı. Günümüz romanı ise gerek postmodernizmin etkisiyle gerekse bilimsel gelişmeler ışığında farklı bir zaman algısını içinde barındırmaktadır. Üstkurmaca metinlerde vaka zamanı ile anlatma zamanı birbirine karıştığı gibi anlatıcı metninde okuma zamanına da gönderme yapabilir. Bu tür metinlerde okuyucunun metni o an oluşuyormuş gibi hissetmesi için yazma zamanı ile anlatma zamanı arasındaki sınırlar silinmeye çalışılır. Postmodern romanın zamanının bu denli karışık olmasının temelinde postmodernistlerin zaman hakkındaki görüşleri yatmaktadır. Postmodernistlere göre zaman insani bir yaratımdır, keyfî ve belirsizdir.Günümüz Türk romanında da postmodernizmin etkisiyle romanda zaman algısı değişip dönüşmektedir. Artık zaman belirlenemez, belirsiz, göreceli, döngüsel, kronolojik olmayan bir hâl alır. Orhan Pamuk, Hasan Ali Toptaş ve İhsan Oktay Anar'ın romanlarında zamanın geleneksel romanın zamanından farklı bir şekilde kurgulandığını gözlemlemekteyiz. Postmodernizmin zaman anlayışı bu romancıları farklı derecelerde de olsa etkilemiştir diyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Augustinius, philosopher of the First Age, explains that“time”is most known think during any conversation, but when definition of time needed, it's unknown and not comfortable term to indicate. Time which is also in scope of philosophy, mathematics and physics, in literature it exists by time-perception of the works review period or by reflection from authors mind.In the novel, time examined in four different categories: Case time, Telling time, Writing time and Reading time. Nowadays novel includes different perception of time in it because influence of postmodernism and also with support of scientific developments. In meta-fiction texts, Narrator's text may refer to Reading time as case time and telling time mixes. Such texts attempt to remove the boundaries between writing time and telling time for letting reader to feel like the text is forming right that moment. The reason of such complicated time understanding in postmodern novel is the time basis of postmodernists. According to postmodernists, time is a human creation, arbitrary and uncertain.In today's Turkish novel, time perception is changing with influence of postmodernism. From now on time formed to an existence which cannot be determined, indefinite, relative, cyclical, non-chronological. We are observing that time is constructed differently in books of Orhan Pamuk, Hasan Ali Toptaş and İhsan Oktay Anar rather than traditional novel's time. We can say that time understanding of postmodernism influence those novelists in different rates.