NEOADJUVAN TEDAVİ ALMIŞ KOLOREKTAL KARSİNOM REZEKSİYONLARININ NANOG VE SOX2 İMMUNEKSPRESYONLARININ KLİNİKOPATOLOJİK PARAMETRELERLE VE TEDAVİ ÖNCESİ BİYOPSİLERİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ
EVALUATION OF NANOG AND SOX2 IMMUNEXPRESSIONS OF COLORECTAL CARCINOMA RESECTIONS WITH NEOADJUVANT TREATMENT WITH CLINICOPATHOLOGICAL PARAMETERS AND PRE-THERAPY BIOPSY
- Tez No: 929716
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Sevinç HALLAÇ KESER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: kolorektal adenokarsinom, neoadjuvan tedavi, NANOG, SOX2, kanser kök hücresi, colorectal adenocarcinoma, neoadjuvant treatment, NANOG, SOX2, cancer stem cell
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç:Kolorektal karsinomlar (KRK) dünyada sık görülen ve kansere bağlı ölüm nedenleri arasında önde gelen kanserlerdendir. Neoadjuvan tedaviye yanıt değişkenlik göstermekte olup cerrahi tedavi sonrası prognozu etkileyebilecek ve benzer evredeki hastaların farklı klinik gidişlerini açıklayabilecek farklı histopatolojik özellikler araştırılmaktadır. Kanser hücreleri, yüksek çoğalma ve kendini yenileme yeteneği ile kök hücrelere benzer özelliklere sahiptir. Bu özellikler genellikle NANOG (Nanog homeobox), SOX2 (SRY-box 2) gibi pluripotens genlerin ekspresyonu ile ilişkilendirilmiştir, bu genler kök hücrelerin totipotensini koruması için gerekli transkripsiyon faktörleridir ve birçok kanserle ilişkili bulunmuşlardır. Çalışmalarda tümör hücrelerinin bağışıklık sisteminden kaçışını sağlayarak ve epitelyal mezenkimal geçiş (EMT) programına katılarak tümör hücre proliferasyonunu, invazyonu ve metastazı destekledikleri ayrıca tedaviye dirençle ilişkili oldukları bulunmuştur. Çalışmamızda neoadjuvan tedavi almış KRK'da NANOG ve SOX2 immunekspresyonunun, tedavi öncesi biyopsileri de incelenerek neoadjuvan tedavi yanıtının öngörülebilirliğini araştırmayı, sağkalımı etkileyen klinikopatolojik özellikleri gözden geçirmeyi ve hızla artan hedefe yönelik tedavilerde ileriye dönük klinik ve patolojik çalışmalar için yönlendirici olabilmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Mayıs 2012- Eylül 2022 tarihleri arasında Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Tıbbi Patoloji Bölümü'nde neoadjuvan tedavi sonrası kolon rezeksiyonu yapılmış, tedavi öncesinde kolonoskopik biyopsisi merkezimizde olup, kolorektal karsinom tanısı almış 105 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri ve histopatolojik verileri toplanmış ve olguların neoadjuvan tedavi öncesi ve sonrasına ait dokularına immünohistokimyasal (İHK) olarak NANOG ve SOX2 boyası uygulandı. Tümör hücrelerinde yüzde ve yoğunluk değerlendirildi. NANOG ve SOX2 ekspresyonu ile klinikopatolojik parametrelerin ilişkisi analiz edildi. Bulgular:Yüz beş olgunun68'indedüşük, 37'sinde yüksek NANOG ekspresyonu izlendi. Tedavi öncesi yüksek NANOG ekspresyonu gösteren olgularda tedavi sonrası daha az tam yanıt izlenmiş olup istatistiksel anlamlı ilişki saptandı. İleri T evresinde tedavi sonrası NANOG ekspresyonu daha yüksek gözlendi ve T evresi ile NANOG ekspresyonu arasında istatistiksel anlamlı ilişki saptandı. LN metastazı olanların %56'sının tedavi sonrası yüksek NANOG ekspresyonu gösterenler olduğu dikkati çekmiş olup lenf nodu metastazı varlığı ile NANOG ekspresyonu arasında istatistiksel anlamlı ilişki görüldü.Uzak metastaz sadece düşük NANOG ekspresyonu gösterenlerde izlenmiş olup istatistiksel anlamlı ilişki saptanmadı. Neoadjuvan tedavi öncesi ve sonrası NANOG ekspresyonları karşılaştırıldığında; tedavi sonrası NANOG ekpresyonu tedavi öncesine göre daha yüksek bulunmuş olup istatistiksel anlamlı farklılık izlendi.Hem neoadjuvan tedavi öncesi hem de sonrası düşük NANOG ekspresyonu gösteren olgular, yüksek ekspresyon gösterenlere göre daha uzun sağkalıma sahip olup istatistiksel anlamalı ilişki saptandı.Hem neoadjuvan tedavi öncesi hem de sonrası düşük NANOG ekspresyonu gösteren olgular, yüksek ekspresyon gösterenlere göre daha uzun hastalıksız sağ kalım süresine sahip olmasına karşın fark istatistiksel anlamlılığa ulaşmadı.Tedavi sonrası SOX2 ekpresyonu tedavi öncesine göre göre daha yüksek bulunmuş olup istatistiksel anlamlı farklılık izlendi.Çalışmamızda neoadjuvan tedavi öncesi NANOG ekspresyonları yüksek olanlarda SOX2 ekpresyonu izlendi. İkisi arasında pozitif orta derecede istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptandı. Hem neoadjuvan tedavi öncesi hem de sonrası SOX2 ekspresyonu gösteren olgular, ekspresyon göstermeyenlere göre daha uzun sağkalıma sahip olup istatistiksel anlamlı ilişki saptandı. Sonuçlar:SOX2 ve NANOG ekspresyonu kötü prognozla ilişkili olup, SOX2 ve yüksek NANOG ekspresyonu gösteren vakaların neoadjuvan tedaviye tam yanıt oranının daha az ve sağkalım sürelerinin daha kısa olduğunu saptadık. Tedavi sonrası yüksek NANOG ekspresyonunu bağımsız prediktör faktör olarak izledik. Hem tedavi öncesi öncesi hem tedavi sonrası NANOG ve SOX2 ekspresyonlarını birbiriyle korele olup tedavi sonrası her ikisininde ekspresyon yoğunluğunun ve yaygınlığının arttığını saptadık. Çalışmamız bildiğimiz kadarıyla tedavi öncesi ve sonrası olgularda NANOG ve SOX2 ekspresyonlarının birbiriyle ilişkisini, neoadjuvan tedavi yanıtı ve klinikopatolojik faktörlerle ilişkisini araştıran ilk çalışma olma özelliğini taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim:Colorectal carcinomas (CRC) are among the most common cancer-related causes of death in the world. Response to neoadjuvant treatment varies, and different histopathological features that may affect the prognosis after surgical treatment and the different clinical course of patients with similar stages are being investigated. Cancer cells have similar properties with stem cells both have high proliferation and self-renewal ability. These features are generally associated with the expression of pluripotency genes such as NANOG (Nanog homeobox), SOX2 (SRY-box 2), these genes are essential transcription factors for stem cells to maintain their totipotency and have been associated with many cancers. Studies have shown that they support tumor cell proliferation, invasion and metastasis by escaping from the immune system and participating in the epithelial mesenchymal transition (EMT) program, and are also associated with resistance to treatment. In our study, we aimed to investigate the predictability of neoadjuvant therapy response by examining NANOG and SOX2 immunoexpression and pre-treatment biopsies in CRC who received neoadjuvant therapy, to review the clinicopathological features that affect survival, and to be a guide for prospective clinical and pathological studies in rapidly increasing targeted therapies. Material and Methods: Between May 2012 and September 2022, 105 patients who underwent colon resection after neoadjuvant therapy at the Department of Medical Pathology of Kartal Dr. Lutfi Kırdar City Hospital, who underwent colonoscopic biopsy before treatment in our center and were diagnosed with colorectal carcinoma were included in the study. Demographic characteristics and histopathological data of the patients were collected, and immunohistochemical markers NANOG and SOX2 were applied to the tissues of the cases before and after neoadjuvant treatment. Percentage and density of staining in tumor cells were evaluated. The relationship between NANOG and SOX2 expression and clinicopathological parameters were analyzed. Results: Low NANOG expression was observed in 68 and high NANOG expression in 37 of 155 cases. In cases with high NANOG expression before treatment, less complete response was observed after treatment, and a statistically significant correlation was found. NANOG expression was higher after treatment in advanced T stage, and a statistically significant relationship was found between T stage and NANOG expression. It was noted that 56% of those with LN metastases showed high NANOG expression after treatment, and a statistically significant correlation was observed between the presence of lymph node metastasis and NANOG expression. Distant metastasis was observed only in those with low NANOG expression, and no statistically significant relationship was found. When NANOG expressions before and after neoadjuvant treatment were compared; NANOG expression post-treatment was found to be higher than pre- treatment and statistically significant difference was observed. Cases with low NANOG expression both before and after neoadjuvant treatment had longer survival than those with higher expression, and a statistically significant relationship was found. Cases with low NANOG expression both before and after neoadjuvant therapy had longer disease-free survival than those with high expression, but the difference did not reach statistical significance. Post-treatment SOX2 expression was found to be higher than pre- treatment, and a statistically significant difference was observed. In our study, SOX2 expression was observed in patients with high NANOG expressions before neoadjuvant treatment. A positive moderate statistically significant correlation was found between the two. Cases showing SOX2 expression both before and after neoadjuvant treatment had longer survival than those without expression, and a statistically significant correlation was found. Conclusion: Expression of SOX2 and NANOG is associated with poor prognosis, and we found that cases with SOX2 and high NANOG expression had less complete response to neoadjuvant therapy and shorter survival times. We observed high NANOG expression after treatment as an independent predictor factor. We found that both pre-treatment and post-treatment NANOG and SOX2 expressions were correlated with each other, and the expression intensity and prevalence of both increased after treatment. To the best of our knowledge, our study is the first to investigate the relationship between NANOG and SOX2 expressions in pre- and post-treatment cases, neoadjuvant treatment response and clinicopathological factors.