Vergi mahremiyeti ile bilgi edinme hakkı çatışması
The conflict of tax privacy and the right to obtain information
- Tez No: 929756
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN BİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Vergi mahremiyeti, Bilgi edinme hakkı, Vergi tekniği raporlarının tebliği, Hakların çatışması, Tax privacy, Right to information, Notification of tax technical reports, Conflict of rights
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu akademik çalışmada, Vergi Mahremiyetinin kapsamı ve sınırları ortaya konularak bilgi edinme hakkı ile çatışma hali irdelenmiştir. Öncelikle vergi mahremiyetinin hukuksal temelleri, vergilendirme süreçleri ve hakim olan ilkeler çerçevesinde incelenmiştir. Tezin ana konusu olan 213 sayılı Vergi Usul Kanun madde 5 kapsamında düzenlenen vergi mahremiyeti hakkının kapsam ve sınırları, vergi mahremiyetinin diğer hukuk düzenlemeleriyle ve özellikle bilgi edinme hakkı ile ilişkisi anayasal temelleri bağlamında açıklanmaya çalışılmıştır. Gelinen noktada uygulamada karşılaşılan ve vergi mahremiyetinin dayanak olarak öne sürüldüğü vergi tekniği raporlarının mükelleflere tebliğ edilmemesi hususu irdelenmiş olup, hakların çatışması halindeki çözüm yöntemleri incelenmiştir. Bu doğrultuda, doktrindeki görüşlerden ve yüksek mahkeme kararlarından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this academic study, the scope and limits of Tax Privacy are revealed and the conflict with the right to information is examined. First of all, the legal foundations of tax privacy have been examined within the framework of taxation processes and prevailing principles. The scope and limits of the right to tax privacy regulated within the scope of Article 5 of the Tax Procedure Law No. 213, which is the main subject of the thesis, and the relationship of tax privacy with other legal regulations and especially the right to information, have been tried to be explained in the context of its constitutional foundations. At this point, the issue of not notifying tax technical reports, which are encountered in practice and on which tax privacy is put forward as a basis, to taxpayers has been examined and the solution methods in case of conflict of rights have been examined. In this direction, the opinions in the doctrine and supreme court decisions have been utilized.