Kim tasarlıyor? Karakter tasarımında yapay zeka kullanımı ve özgünlük sorunu
Who's the designer? The use of artificial intelligence in character design and the question of originality
- Tez No: 929771
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLARA BALCI, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KAHYAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, Karakter Tasarımı, Yaratıcılık, Role-Play Oyunları, DALL-E, Baldur's Gate 3, Prompt, Artificial Intelligence, Character Design, Creativity, Role-Playing Games, DALL-E, Baldur's Gate 3, Prompt
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu tez çalışmasında, yapay zeka destekli karakter tasarımının yaratıcılığı incelenmiş ve insan yaratıcılığıyla karşılaştırılmıştır. Çalışma, teorik ve uygulamalı olarak ele alınmıştır. İlk bölümde, karakter tasarımının temelleri, süreci ve oyun dünyasındaki rolü açıklanmıştır. Karakterin tanımı, tasarımının önemi ve etkileyici karakterlerin oyuncu deneyimindeki yeri vurgulanmıştır. İkinci bölümde, role-play oyunlarındaki karakter tasarımı ele alınmıştır. Bu tür oyunlarda, oyuncuların karakterleriyle bağ kurmasını sağlayan tasarımlar, yalnızca görsel estetik değil, hikaye ve duygusal etkileşim açısından da detaylandırılmıştır. Üçüncü bölümde, yapay zeka ve karakter tasarımı ilişkilendirilmiş, DALL-E gibi araçların sanat ve yaratıcılıktaki rolü tartışılmıştır. Yapay zekanın, özellikle prompt yazımı yoluyla yaratıcılığı nasıl yönlendirdiği incelenmiştir. Dördüncü bölümde, Baldur's Gate 3 evrenindeki Astarion, Lae'zel, Gale, Shadowheart ve Wyll karakterleri üzerinden yapay zeka ile üretilen tasarımlar analiz edilmiştir. Oyunun, zengin hikaye anlatımı ve derinlikli karakter tasarımı nedeniyle seçildiği belirtilmiştir. Ayrıca, yapay zeka destekli tasarımlar ile insan yaratıcılığı arasındaki farklar karşılaştırılmıştır. Bu araştırma, yapay zekanın sanat ve tasarım alanındaki potansiyelini ve bu süreçlerdeki etik, estetik ve yaratıcı sınırları keşfetmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the creativity of AI-supported character design and compares it to human creativity. The study is approached both theoretically and practically. The first chapter explains the fundamentals, process, and role of character design in the gaming world. The definition of a character, the importance of design, and the impact of compelling characters on player experience are emphasized. The second chapter focuses on character design in role-playing games. It details how designs in these games help players form connections with their characters, not only through visual aesthetics but also through narrative and emotional interaction. The third chapter explores the relationship between artificial intelligence and character design, discussing the role of tools like DALL-E in art and creativity. It examines how AI, particularly through prompt writing, guides the creative process. The fourth chapter analyzes AI-generated character designs using characters from the Baldur's Gate 3 universe, such as Astarion, Lae'zel, Gale, Shadowheart, and Wyll. The game was chosen for its rich storytelling and deep character designs. Additionally, the differences between AI-supported designs and human creativity are compared. This research aims to explore the potential of artificial intelligence in the fields of art and design, as well as to investigate the ethical, aesthetic, and creative boundaries within these processes.