Hatipzade Mustafa Âkif Bey'in Kaptan Cemal Romanı (çeviriyazı ve inceleme)
The novel title Kaptan Cemal by Hatipzade Mustafa Âkif Bey (transcription and analysis)
  1. Tez No: 929783
  2. Yazar: MOHAMMAD MERAJ JAMALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Türk Romanı, Kaptan Cemal, Mustafa Âkif, Sosyal Roman, Modern Turkish Novel, Captain Cemal, Mustafa Âkif, Social Novel
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Roman, yazı türü olarak Batı'da şövalye maceralarını anlatan eserler şeklinde ortaya çıktı. Zaman içerisinde insan hayatını ilgilendiren her konuda roman örnekleri verilmeye başlandı. Türk edebiyatında şekil olarak değil ama konu olarak roman ve hikâyeye benzer mesneviler ve halk hikâyeleri mevcuttu. Batılı anlamda roman türü edebiyatımıza on dokuzuncu yüzyılda tercüme ve adapte şeklinde girdi. Daha sonra telif roman örnekleri verilmeye başlandı. Kaptan Cemal romanı da ilk örnekler arasında sayılabilecek bir eserdir. Kaptan Cemal, Mustafa Âkif'in modern roman anlayışı etkisiyle kaleme aldığı bir çalışmadır. Romanın başında, ana olayın geçtiği yıl olarak Rûmî Eylül 1288 (Miladi 1872) belirtilmiştir. Hikâye, geri dönüşlerle farklı zamanlara uzanıyor ve olaylar çeşitli zaman dilimlerinde gerçekleşiyor. Olayların yaşandığı zaman bazen yıl, bazen mevsim, bazen de günün herhangi bir vakti şeklinde belirtilmiş. Tema açısından, Kaptan Cemal'de öne çıkan temalar arasında zamanın akışı, geçmişle bugün arasındaki ilişki ve yaşanan olayların etkileri bulunuyor. Olaylar arasındaki geçişler ve zamanla ilişkili detaylar, okuyucuda merak uyandırıyor. Romanda olayların akışı içerisinde iyi ile kötünün mücadelesi anlatılmaktadır. Anlatım özellikleri ise okuyucunun ilgi ve merakını canlı tutuyor. Geri dönüşler ve farklı zaman dilimlerindeki olaylar, romandaki anlatımı monotonluktan kurtarıyor. Ayrıca, Sıdkı Bey'in çiftliğinin tasvirindeki ayrıntılı betimlemeler durumu, ya da olayı okuyucunun zihninde canlandırmasını sağlıyor. Kaptan Cemal romanında verilen mekân çeşitliliği okuyucuya dönemin farklı coğrafyalarını keşfetme imkânı sunuyor. Mustafa Âkif'in kaleminden çıkan Kaptan Cemal romanının teknik açıdan kusurları bulunmasına rağmen modern roman anlayışının bir yansıması ve ilk adımlarından olduğu söylenebilir. Dönemin sosyal yaşantısı ile kültürel yapısının yansıtıldığı romanda iyiler ve kötülerin mücadelesi neticede iyilerin kazanması üzerine kurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The novel emerged as a writing genre in the West in the form of works describing knightly adventures. Over time, examples of novels began to be written on every subject that concerned human life. In Turkish literature, there were mesnevis and folk tales that were similar to novels and stories, not in form but in subject matter. The novel in the Western senseentered our literature in the nineteenth century in the form of translations and adaptations. Later, examples of novels began to be written. The novel Captain Cemal is a work that can beconsidered among the first examples. Captain Cemal is a work written by Mustafa Akif under the influence of the modern novel approach. At the beginning of the novel, Rûmî September 1288 (Gregorian 1872) is stated as the year in which the main event takes place. The story extends to different times with flashbacks and events take place in various time periods. Sometimes the time of the events is specified as a year, sometimes as a season, and sometimes as any time of the day. In terms of theme, prominent themes in Captain Cemal include the flow of time, the relationship between the past and the present, and the effects of events. The transitions between events and details related to time arouse curiosity in the reader. The novel depicts thestruggle between good and evil within the flow of events. Narrative features keep the reader's interest and curiosity alive. Flashbacks and events in different time periods save the narrative from monotony. Moreover, the detailed descriptions of Mr. Sıdkı's farm enable the reader to visualize the situation or event in his/her mind. The variety of locations in the novel Kaptan Cemal offers the reader the opportunity to explore different geographies of the period. It can be said that the novel Captain Cemal, written by Mustafa Akif, is a reflection and one of the first steps of the modern novel, despite some technical flaws. The fact that it reflects thesocial life and cultural structure of the period, that it includes the struggle between good and evil, and that the good guys win in the end makes the novel interesting.