Büyümeyi teşvik eden bazı bakterilerin sivri biber ( Capsicum annuum var. longum )gelişimi üzerine etkileri
Effects of Some Growth Promoting Bacteria on the Development of Green Pepper (Capsicum annuum var. longum)
- Tez No: 929923
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kök Bakterileri, Biber (Capsicum annuum L.), Bitki Gelişimi, Verim, Pepper (Capsicum annuum L.), PGPR, plant development, yield
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
İnsanlığın var olma temelini oluşturan beslenme ihtiyacı gün geçtikçe artan nüfus neticesinde tarımın önemini net bir şekilde ortaya koymaktadır. Tarım faliyetlerinin bu denli kilit rol oynaması üzerinde yapılan çalışmaların ve tarımsal desteklerin ne kadar önem arz ettiği ortaya çıkmaktadır. Tarımsal üretimde kullanılan kimyasal gübreler verim artışını sağlarken maliyetlerin artmasını ve uzun vadede toprak tuzluluğunun artmasına da neden olmaktadır. Diğer yandan şu an ülkemizde gübreleme bilincinin oluşmaması sonucunda verimli toprak kayıpları, çevre kirliliği veya tam aksi bir durum gübrelemenin yeterli miktarda yapılmaması nedeniyle verimde düşüşler yaşanmaktadır. Çalışmamızda ülkemizde ve dünyada tüketimi ve üretimi doğru orantılı şeklide artan Demre Biberi bitkisine (Capsicum annuum L.) 13 adet kök bakteri (PGPR) ırkı (Bacillus megaterium RC34, Bacillus pumılus RC356, RC16, Bacillus subtilis RC631, Pseudomonas fluoresence RC77, Rodococcus erythropolis RC49, RC33, Pantoea agglomerans RC36 , RC86, RC9, Pseudomonas putida biyotip B, RC14 , RC67, RC11) 5'er ırk olacak şekilde kombinasyonlar yapılarak fidelerin kök boğazı bölgesine uygulaması yapılıp bitki gelişim parametreleri ve verim üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışma Eskişehir açık arazi koşullarında ve laboratuvar çalışmaları ESOGÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde yürütülmüştür. Uygulama sonuçlarından elde edilen bulgular incelendiğinde PGPR ırk uygulamasının sivri biber (Capsicum annuum var. longum) yetiştiriciliğinde bazı özellikler üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Uygulanan PGPR ırklarının gübreleme uygulamasına göre bazı kriterlerde yakın ve yüksek değerler vermesi gübrelemeden tasarrufun sağlanması, üretimde daha yaygın şekilde kullanılmasına olanak verecektir. Ancak PGPR'ler bitki türüne, uygulama zamanı ve şekli, toprak tipi, uygulama yapılan bakteri ırıkına göre bitki gelişimi ve verim artışına etkisine doğrudan belirleyici olduğu düşünülmektedir. Çalışmamız sonucunda biber bitkisine uygulanan kök bakterilerinin biyogübre olarak kullanımının bitkide gelişimi ve verim artışına etkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The need for nutrition, which constitutes the basis of human existence, clearly reveals the importance of agriculture as a result of the ever-increasing population. The importance of the studies and agricultural supports on the fact that agricultural activities play such a key role emerges. While chemical fertilizers used in agricultural production increase yields, they also increase costs and increase soil salinity in the long term. On the other hand, as a result of the lack of fertilization awareness in our country, fertile soil losses, environmental pollution or, on the contrary, decreases in yield are experienced due to insufficient fertilization. In our study, 13 root bacteria (PG) were applied to Demre pepper plant (Capsicum annuum var. longum), whose consumption and production are increasing in direct proportion in our country and in the world. ) 13 root bacteria (PGPR) strains (Bacillus megaterium RC34, Bacillus pumılus RC356, RC 16, Bacillus subtilis RC631, Pseudomonas fluoresence RC77, Rodococcus erythropolis RC49 , RC33, Pantoea agglomerans RC36 , RC86, RC9, Pseudomonas putida biotype B RC14, RC67, RC11) were applied to the root collar area of the seedlings by making combinations of 5 strains each and their effects on plant growth parameters and yield were investigated. The study was carried out under open field conditions in Eskisehir and laboratory studies were carried out at ESOGU Faculty of Agriculture, Department of Horticulture. When the findings obtained from the application results were examined, it was seen that PGPR race application was effective on some traits in the cultivation of green pepper (Capsicum annuum var. longum). The fact that the applied PGPR strains give close and high values in some criteria compared to the fertilization application will allow saving from fertilization and more widespread use in production. However, it is thought that PGPRs have direct determinants on plant growth and yield increase according to plant species, application time and method, soil type and strain type. As a result of our study, it is thought that the use of root bacteria applied to pepper plants as biofertilizers can be effective on plant growth and yield increase.