Fatih Sultan Mehmed'in imparatorluk ideali ve Türk Rönesans Fikri
Fatih Sultan Mehmed's imperial ideal and the Turkish Renaissance Idea
- Tez No: 929966
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: II. Mehmed, İstanbul, Sanatkârlar, Bilim Adamları, İslam, Hıristiyan, Mehmed II, Istanbul, Artists, Scientists, Islam, Christianity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmanın amacı yedinci Osmanlı Padişahı II. Mehmed'in (Fatih Sultan Mehmed) siyasi ve askeri faaliyetlerinin gölgesinde kalan bir yönüne devrinde bilimin, sanatın ve kütürün gelişmesi için yapılanlara temas etme iddiasındadır. II. Mehmed, zihnindeki bilim, sanat ve kültür başkentini inşa etmek için İstanbul'un Osmanlı topraklarına katılmasını beklemiş, fethin ardından da İstanbul'u hem Batı'nın hem de Doğu'nun kültür merkezi haline getirmek için çalışmalara başlamıştır. II. Mehmed döneminde Arap, Acem ve Batı kökenli sanatkârlar, bilim insanları, şairler, tekniker, hekim ve mühendisler bizzat Padişah tarafından Osmanlı topraklarına davet edilmiştir. Bahsedilen bu aydınlar arasında: Bellini gibi Batılı bir ressam, Hamidî, Muali ve Kabulî gibi Acem şairleri, Ali Kuşçu ve Molla Cami gibi alimler, Amirutzes gibi bir filozof gibi çok farklı milliyetten, dinden ve uğraşı alanından insan vardır. Bu çalışmanın esas amaçlarından olan:“II. Mehmed bu alimleri neden ve niçin İstanbul'a davet etmişti?”,“Esas amacı ve hedefi neydi?”,“Batıdan ve Doğudan gelen bunca alim ve sanatkar II. Mehmed'in hangi hedefine uygun olarak çağırılmıştı?”ve“Osmanlı Devleti'ne tam olarak nasıl bir katkıda bulunulmaları beklenmekteydi?”gibi sorulara yanıt aramaktır. II. Mehmed döneminin askeri başarıları, toprak kazanımları, idari ve askeri teşkilattaki değişiklikleri vb. çok sayıda akademik çalışmaya konu olmuşken, bu dönemde İstanbul merkezli oluşturulmak istenen Doğu-Batı kültür sentezine dair yeterince çalışmanın bulunmaması bu tezin bir konu olarak seçilmesinin başlıca nedenidir. Bahse konu olan amaç doğrultusunda bir çalışma yapabilmek için ana kaynaklar ile araştırma ve inceleme eserlerin sentezini yapıp karşılaştırma esasına dayalı bir metodoloji takip edilmiştir. Bu doğrultuda erken dönem Osmanlı kroniklerinden, bazı seyahatnamelere, tabakat kitaplarından divanlara kadar geniş bir yelpazede farklı kaynaklar kullanılacaktır. Çalışmamızda II. Mehmed'in sadece bir imparatorluk başkenti kurmaktan ziyade Doğu ve Batının kültürel öğelerini İstanbul'da birleştirmeyi ve geliştirmeyi amaç edinen çağın çok ilerisinde bir padişah olduğu iddiasındayız.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explain with evidence and sources how the 7th Ottoman Sultan, Mehmed II (Fatih Sultan Mehmed), endeavored to transform Istanbul into a center of civilization. Also, the incorporation of Istanbul into Ottoman territories in 1453 will be examined in terms of Mehmed II's efforts to make it a cultural center for both the West and the East. During this period, Arab, Persian, and Western artists, scientists, poets, technicians, physicians, and engineers were personally invited to Ottoman territories by Mehmed II. Among these intellectuals were Western painters like Bellini, Persian poets like Hamidi, Muali, Kabulî, and Şehdi, scholars like Ali Kuşçu and Molla Cami, as well as a philosopher like Amirutzes. One of the main objectives of this study is to explore why and for what purpose Mehmed II invited these scholars to Istanbul. What was his main objective and goal? In line with Mehmed II's objectives, what contribution was expected from these intellectuals and scholars, both from the West and the East, and how were they expected to contribute to the Ottoman State? While the military successes, territorial gains, administrative and military organizational changes of Mehmed II's era have been the subject of numerous academic studies, the main reason for choosing this thesis as a subject is the lack of sufficient studies on the East-West cultural synthesis aimed to be established in Istanbul during this period. In order to conduct a study in line with this purpose, a methodology based on synthesizing and comparing primary sources with research and analysis works has been followed. Accordingly, a wide range of sources, from early Ottoman chronicles to some travelogues, from biographical dictionaries to divans, will be utilized. The main purpose of our study is to convey the fact that Mehmed II was not merely a Sultan aiming to establish an imperial capital but rather a ruler far ahead of his time, aiming to unite and develop the cultural elements of the East and the West.