Gebeliğin 32. haftasından önce doğan prematürelerde eritrosit transfüzyonunun oksijenizasyona olan etkisinin histogram kullanılarak değerlendirilmesi
The effect of erythrocyte transfusion on oxygenation in preterm infants born before 32 weeks of gestation: an assessment using histogram analysis
- Tez No: 929999
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KONAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematüre, eritrosit transfüzyonu, oksijen satürasyonu, histogram, yenidoğan yoğun bakım, Preterm, erythrocyte transfusion, oxygen saturation, histogram, neonatal intensive care
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Prematüre yenidoğanlarda eritrosit transfüzyonunun oksijenizasyon üzerindeki etkisi uzun süredir araştırılmaktadır. Ancak transfüzyonun prematüre bebeklerde oksijen satürasyonu üzerine kısa ve orta vadede nasıl bir değişim oluşturduğu tam olarak netlik kazanmamıştır. Bu çalışmada, gebeliğin 32. haftasından önce doğan prematüre bebeklerde eritrosit transfüzyonunun oksijenizasyon üzerindeki etkisinin histogram yöntemi kullanılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışma, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Ocak 2023 - Aralık 2023 tarihleri arasında yürütüldü. Çalışmaya, 32. gebelik haftasından önce doğmuş ve genel durumu stabil olan, eritrosit transfüzyonu ihtiyacı olan prematüre bebekler dahil edildi. Eritrosit transfüzyonu uygulanan bebeklerin oksijen satürasyonu histogram verileri transfüzyon öncesi 24 saat, transfüzyon sonrası 24. saat, 48. saat ve 72. saat aralıklarında analiz edildi. Ayrıca transfüzyon öncesi ve sonrası hematokrit, hemoglobin, vital bulgular, solunum desteği ihtiyacı ve prematüriteye bağlı komplikasyonlar kaydedildi. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilerek gruplar arasında istatistiksel karşılaştırmalar yapıldı. p0.05). Ancak, transfüzyon sonrası oksijen satürasyonu %86-90 aralığında artış eğilimi gösterdi. Hipoksemi ve hiperoksemi sürelerinde belirgin bir değişiklik görülmezken, bazı hastalarda solunum desteğinde azalma gözlendi. Transfüzyon sonrası 48. ve 72. saatlerde PEEP değerinde hafif bir azalma kaydedildi, ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Vital bulgular açısından nabız ve solunum hızı transfüzyon sonrası düşüş eğilimi gösterdi. Prematüre retinopatisi (ROP) %36.4 (n=12), bronkopulmoner displazi (BPD) %12.1 (n=4) oranında saptandı. Sonuç: Elde edilen bulgular doğrultusunda, eritrosit transfüzyonu sonrası oksijen satürasyon histogram değerlerinde belirgin bir değişiklik saptanmazken, oksijen satürasyonunun normoksemi aralığında seyretme eğiliminde olduğu gözlemlendi. Transfüzyonun PEEP, PIP, FiO₂ ve vital parametreler üzerinde anlamlı bir değişiklik oluşturmadığı, ancak bazı bebeklerde solunum desteği ihtiyacında azalma ile ilişkilendirilebileceği tespit edildi. Prematüre bebeklerde eritrosit transfüzyonunun kısa dönem oksijenizasyon parametreleri üzerindeki etkisini değerlendiren ileri çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The effect of erythrocyte transfusion on oxygenation in preterm neonates has been a subject of ongoing research. However, the short- and medium-term impact of transfusion on oxygen saturation in preterm infants remains unclear. This study aimed to evaluate the effect of erythrocyte transfusion on oxygenation in preterm infants born before 32 weeks of gestation using histogram analysis. Materials and Methods: This prospective observational study was conducted in the Neonatal Intensive Care Unit of Selçuk University Faculty of Medicine between January 2023 and December 2023. Preterm infants born before 32 weeks of gestation with stable clinical conditions and requiring erythrocyte transfusion were included in the study. Oxygen saturation histogram data of infants undergoing erythrocyte transfusion were analyzed at 24 hours before transfusion and at 24,48 and 72 hours after transfusion. In addition, pre- and post-transfusion hematocrit, hemoglobin, vital signs, respiratory support requirements, and prematurity-related complications were recorded. The collected data were analyzed using the SPSS software, and statistical comparisons between groups were performed. A p-value of 0.05). However, there was a trend towards an increase in oxygen saturation within the 86-90% range following transfusion. No significant changes were observed in hypoxemia and hyperoxemia durations, although a reduction in respiratory support requirements was noted in some infants. PEEP values showed a slight decrease at 48 and 72 hours post-transfusion, but this was not statistically significant (p>0.05). In terms of vital signs, heart rate and respiratory rate exhibited a decreasing trend after transfusion. Premature retinopathy (ROP) was detected in 36.4% (n=12) of cases, while bronchopulmonary dysplasia (BPD) was found in 12.1% (n=4). Conclusion: Based on the findings, no significant changes were observed in oxygen saturation histogram values following erythrocyte transfusion, but oxygen saturation tended to remain within the normoxemic range. Transfusion did not significantly alter PEEP, PIP, FiO₂, or vital parameters; however, it was associated with a reduction in respiratory support needs in some infants. Further studies are needed to assess the short-term effects of erythrocyte transfusion on oxygenation parameters in preterm neonates.