Acil serviste alınan kan kültürlerinin klinik yönetim üzerine etkisi
The impact of blood cultures obtained in the emergency department on clinical management
  1. Tez No: 930023
  2. Yazar: HASAN FURKAN ÖNKOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM OKTAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Emergency Medicine, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Kan kültürü, Sepsis, Klinik etki, Kontaminasyon, Emergency department, Sepsis, Clinical impact, Contamination
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
7. ÖZET Amaç: Kan kültürleri, bakteriyemiyi tespit etmek için en hassas yöntem olarak kabul edilmesine rağmen acil serviste alınan kan kültürlerinin faydası hakkında halen tartışmalar mevcuttur. Bu çalışmanın amacı acil serviste kan kültürü alınan hastaları belirlemek ve kan kültürü sonuçlarının klinik yönetime etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: 01 Temmuz 2022 ile 30 Haziran 2023 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran 18 yaş ve üstü hastalardan alınan perferik kan kültürü sonuçlarının retrospektif olarak analizi yapıldı. Hastaların demografik özellikleri, kan kültürü örnekleme endikasyonları, kan kültürü sonuçları ve klinik tedavideki değişikliklerle ilgili veriler toplandı. Bulgular: Çalışma döneminde toplam 439 hastanın 461 kez yaptığı acil servis başvurusunda, 646 adet kan kültürü örneği alındı. 26 hastanın 28 başvurusunda alınan 43 kan kültürü analizden çıkartıldı. Bu 603 kan kültürü örneğinin 400'ünde (%66,3) üreme olmadı, 203'ünde (%33,7) üreme oldu, 93'ünde (%15,4) gerçek pozitif üreme olurken, 110 (%18,2) kan kültüründe kontaminasyon tespit edildi. En sık sırası ile nedeni bilinmeyen ateş, pnömoni ve komplike idrar yolu enfeksiyonu tanıları ile kan kültürü alındığı belirlendi; kan kültürü gerçek pozitif sonuç değerleri sırası ile %14, %10 ve %33 oldu. Kolanjit (%50), kateter enfeksiyonu (%50), enfektif endokardit (%50) ve peritonit (%40) tanıları ile alınan kan kültürlerinde üreme oranı yüksekti. Pozitif kültür sonucunda yapılan tedavi değişikliğinin, tüm hasta başvurularına oranı %6,7 idi. En sık tedavi değişikliği %15-%25 arasında, kateter enfeksiyonu, kolanjit, enfektif endokardit ve komplike idrar yolu enfeksiyonu tanılarında oldu. Komplike idrar yolu enfeksiyonu, pnömoni, kolanjit, santral sinir sistemi enfeksiyonu, selülit ve fistül yerinde enfeksiyonlarda ampirik başlanan antibiyotiklere %40'tan fazla direnç olduğu görüldü. Sonuçlar: Acil servisimizde alınan kan kültürleri diğer çalışmalara kıyasla daha çok tedavi değişikliği yaratsa da klinik açıdan nadiren anlamlı sonuçlar üretti ve takip eden hasta yönetimi üzerinde etkisinin çok az olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
8. ABSTRACT The Impact of Blood Cultures Obtained in the Emergency Department on Clinical Management Objectives: Although blood cultures (BCs) are considered the most sensitive method for detecting bacteremia, there are still controversy about the benefits of BCs obtained in the emergency department (ED). The aim of this study was to identify the patients whom BCs were obtained in the ED and to evaluate the impact of BC results on clinical management. Materials and Methods: A retrospective analysis of peripheral BC results obtained from patients aged 18 years and over who presented to the Akdeniz University Hospital ED between July 01, 2022 and June 30, 2023 was performed. Data were collectd concerning patient demographics, indications of BC sampling, BC results, and changes in clinical management. Results: During the study period, 646 BC samples were obtained from 461 ED visits of 439 patients and 43 BCs taken in 28 visits of 26 patients were excluded from the analysis. Of the 603 BC samples, 400 (66.3%) had no growth, 93 (15.4%) had true positive growth, and 110 (18.2%) were assessed as being contaminated. It was determined that BCs were obtained most frequently for the diagnoses of fever of unknown origin, pneumonia, and complicated urinary tract infection; the true positive BC results were 14%, 10%, and 33%, respectively. The growth rate was high in BCs obtained for the diagnoses of cholangitis (50%), catheter infection (50%), infective endocarditis (50%), and peritonitis (40%). The ratio of treatment changes made as a result of positive culture to all patient visits was 6.7%. The most frequent treatment changes were in the diagnoses of catheter infection, cholangitis, infective endocarditis and complicated urinary tract infection, between 15% and 25%. Resistance to empirical antibiotics was observed in more than 40% of complicated urinary tract infection, pneumonia, cholangitis, central nervous system infection, cellulitis, and fistula site infections. Conclusion: Although BCs obtained in our ED have resulted in more treatment changes than in other studies, they rarely produced clinically significant results and appeared to have minimal impact on the subsequent patient management.