HIV ile enfekte hastalarda antiretroviral tedavi öncesi ve sonrası hematolojik inflamatuar belirteçlerin karşılaştırılması
Comparison of hematological inflammatory markers before and after antiretroviral therapy in HIV-infected patients
- Tez No: 930109
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR ERDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: HIV Enfeksiyonu, İnflamatuvar Parametreler, Kronik İnflamasyon, HIV İnfection, Inflammatory Markers, Chronic İnflammation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
HIV enfeksiyonu, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen, bağışıklık sistemini baskılayarak CD4+ T hücrelerini hedef alan önemli bir halk sağlığı sorunudur. CD4+ T hücrelerinin kaybı, bağışıklık fonksiyonunu zayıflatarak fırsatçı enfeksiyonlar ve komplikasyonlara yol açar. Çalışmamızda, HIV ile enfekte hastalarda, maliyeti düşük hemogram tetkikinden hesaplanabilen NLR, PLR, NMR, RDW, SII, SIRI gibi inflamatuvar parametrelerin kronik inflamasyonun takibindeki rolünü ve tedavinin ilk yılında bu parametrelerdeki değişimleri değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmaya Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi 28.05.2024 tarih ve 2024.98.05.06 protokol numaralı etik kurul onayı alındıktan sonra başlanmıştır. Çalışma kesitsel, tanımlayıcı retrospektif bir çalışmadır. Çalışmaya toplam 100 hasta dahil edilmiştir. Hastaların 11'i (%11) kadın, 89'u (%89) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 41,9912,46 yıl olarak saptanmıştır. En sık kullanılan rejim %37 ile BIC+TAF+FTC kombinasyonudur. Bunu %33 ile DTG+TDF+FTC takip etmektedir. Daha az sıklıkla kullanılan tedaviler arasında %12 ile EVG/c+TAF+FTC, %8 ile DTG+3TC ve %4 oranında EVG/c+TDF+FTC yer almaktadır. En nadir kullanılan tedavi rejimleri ise %3 oranıyla DTG+3TC+ABC ve DRV/r+TDF+FTC'dir. Komorbidite oranı %23 olarak tespit edilmiştir. Ko-enfeksiyonlar incelendiğinde, hastaların %4'ünde Hepatit B, %1'inde Hepatit C pozitifliği görülürken, %32'sinde sifiliz mevcuttur. Çalışmamızda kadınlarda CD4/CD8 oranında zamanla anlamlı bir artış gözlenmiştir, erkeklerde ise bu oran daha düşük düzeyde kalmıştır. Cinsiyetler arasındaki bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,001). Komorbiditeye göre inflamatuvar parametrelerinde zaman içinde anlamlı bir değişiklik gözlenmemiştir (p>0,05). DRV/r+TDF+FTC grubunda NLR'de önemli artışlar gözlenmiştir (p=0,001). EVG/c+TDF+FTC grubunda PLR başlangıçta yüksek bir değer göstermiş, zamanla azalmıştır (p=0,029). SII değerlerinde zamanla anlamlı bir fark bulunmuştur (p=0,001). Özellikle DRV/r+TDF+FTC ve DTG+TDF+FTC gruplarındaki artışlarda kaynaklanmaktadır. Bu bulgular, HIV tedavisinde cinsiyet, komorbidite ve tedavi rejimlerinin inflamatuvar yanıtlar üzerindeki etkisini anlamak açısından önemli bilgiler sunmaktadır. Tedavi planlarının bireyselleştirilmesi ve inflamatuvar belirteçlerin düzenli olarak izlenmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
HIV infection is a significant public health issue affecting millions of people worldwide. It specifically targets CD4+ T cells, leading to a suppression of the immune system. The reduction of the CD4+ T cells weakens immune function which can result in opportunistic infections and other complications. In our study, we aimed to assess the role of inflammatory parameters such as the Neutrophil-Lymphocyte Ratio (NLR), Platelet-Lymphocyte Ratio (PLR), Neutrophil-Monocyte Ratio (NMR), Red Cell Distribution Width (RDW), Systemic Immune-Inflammation Index (SII), and Systemic Inflammation Response Index (SIRI), which can be calculated from inexpensive hemogram tests, in the monitoring of chronic inflammation in HIV-infected patients and the changes in these parameters in the first year of treatment. This study was approved by the ethics committee of Tekirdağ Namık Kemal University Faculty of Medicine on 28.05.2024 under protocol number [2024.98.05.06]. It is a cross-sectional, descriptive, and retrospective study. This study included 100 patients. Of them, 11 (11%) were female, while 89 (89%) were male. The mean age of the patients was 41.99 years, with a standard deviation of 12.46 years. The most commonly used treatment regimen was the combination of BIC, TAF, and FTC, which accounted for 37% of the cases. This was followed by the combination of DTG, TDF, and FTC, accounting for 33% of the cases. Less frequently used regimens included EVG/c, TAF, and FTC at 12%, and DTG with 3TC at 8%. The regimens EVG/c, TDF, and FTC accounted for 4%. The least frequent regimens were DTG, 3TC, and ABC, as well as DRV/r, TDF, and FTC, each at 3%.The rate of comorbidities among the patients was found to be 23%. In terms of co-infections, 5% of the patients tested positive for Hepatitis B and C, while 32% were found to have syphilis. In our study, there was a significant increase in the CD4/CD8 rate over time in women, while this ratio remained lower in men. This difference between the genders was statistically significant(p=0.001). No significant changes were noted in inflammatory parameters over time based on comorbidity (p>0.05). Significant increases were found in the Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio (NLR) within the DRV/r+TDF+FTC group (p=0.001). The Platelet-to-Lymphocyte Ratio (PLR) initially showed a high value in the EVG/c+TDF+FTC group but decreased over time (p=0.029). We also identified a significant change in Systemic Inflammation Index (SII) values over time (p=0.001). This increase was particularly in the DRV/r+TDF+FTC and DTG+TDF+FTC groups. These findings provide valuable insights into the impact of gender, comorbidity, and treatment regimens on inflammatory responses in HIV therapy. It will be beneficial that treatment plans should be individualized and inflammatory markers should be monitored regularly.