Küçük hücreli dışı akciğer karsinomu nedeniyle lobektomi yapılan hastalarda postoperatif erken dönemde nötrofil lenfosit ve platelet lenfosit oranının sağkalıma etkisi
The impact of postoperati̇ve early neutrophil-lymphocyte and platelet-lymphocyte rati̇os on survi̇val in patients undergoing lobectomy for non-small cell lung cancer
  1. Tez No: 930108
  2. Yazar: ELERKİ AKSARAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY SARPER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük hücre dışı akciğer kanseri, nötrofil/lenfosit oranı, sağkalım, Non-small cell lung cancer, neutrophil/lymphocyte ratio, survival
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş ve Amaç: Akciğer kanseri, kanser ile ilişkili ölümlerin önde gelen sebeplerindendir. Küçük hücre dışı akciğer kanserinde erken evrede cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Tedavi sonrası prognoz ve sağkalım süreleri çeşitli faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Bu çalışmada sağkalım üzerine ön gördürücü etkisi olabilecek faktörleri tespit etmek ve nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranlarının etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi kliniğinde 01.01.2016 ile 31.12.2022 tarihleri arasında ameliyat edilip küçük hücre dışı akciğer kanseri tanısı alan 257 hasta retrospektif olarak hastane bilgi yönetim sisteminden alınarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların çoğunluğunun erken evre olduğu, ortalama sağkalım süresinin yaklaşık 5,8 yıl olduğu görüldü. Tek değişkenli analizlerde kadınların, sigara içmeyenlerin, sol üst lob tümörlerinin daha iyi sağkalım ile; büyük hücreli karsinomun, ileri evrenin, eşlik eden kardiyovasküler hastalıkların, kronik böbrek hastalığının, patolojik lenf nodu tutulumunun, yüksek post-op nötrofil/lenfosit oranı ve düşük post-op hemoglobin değerlerinin kötü sağkalım ile ilişkili olduğu görüldü. Çok değişkenli analizlerde post-op NLR artışının, post-op hemoglobin düşüşünün, erkek cinsiyetin, hipertansiyonun bağımsız prediktif özelliği olduğu görüldü. Sonuç: Küçük hücre dışı akciğer kanserinde post-op nötrofil/lenfosit oranı ve post-op hemoglobin düzeylerinin sağkalım ön görme açısından cinsiyet ve komorbiditelerle birlikte kullanılması uygundur.
Özet (Çeviri)
THE IMPACT OF POSTOPERATİVE EARLY NEUTROPHIL-LYMPHOCYTE AND PLATELET-LYMPHOCYTE RATİOS ON SURVİVAL IN PATIENTS UNDERGOING LOBECTOMY FOR NON-SMALL CELL LUNG CANCER Introduction and Objective: Lung cancer is one of the leading causes of cancer-related deaths. In the early stages of non-small cell lung cancer, surgical treatment is implemented. Post-treatment prognosis and survival times vary depending on various factors. This study aims to identify factors that may have a predictive effect on survival and to evaluate the significance of the neutrophil/lymphocyte ratio and platelet/lymphocyte ratio. Materials and Methods: A retrospective evaluation was conducted on 257 patients who underwent surgery for non-small cell lung cancer at Akdeniz University Hospital's Thoracic Surgery Clinic between January 1, 2016, and December 31, 2022. Data were retrieved from the hospital's information management system. Results: The majority of the patients included in the study were in the early stages of non-small cell lung cancer, with an average survival time of approximately 5.8 years. Univariate analyses showed that female patients, non-smokers, and those with upper left lobe tumors had better survival rates. In contrast, large cell carcinoma, advanced stages, cardiovascular diseases, chronic kidney disease, pathological lymph node involvement, high postoperative neutrophil/lymphocyte ratio, and low postoperative hemoglobin levels were associated with poorer survival. Multivariate analyses indicated that an increase in postoperative neutrophil/lymphocyte ratio, a decrease in postoperative hemoglobin, male gender, and hypertension were independent predictive factors for survival. Conclusion: In non-small cell lung cancer, it is appropriate to use postoperative neutrophil/lymphocyte ratio and hemoglobin levels in conjunction with gender and comorbidities for predicting survival.