Edinilmiş mallara katılma rejimi kapsamında eşlerin sözleşme özgürlüğü ve sınırları
Freedom of contract and limits of spouses within the scope of the regime of participation in acquired property
- Tez No: 930225
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ YAŞAR ÇELİKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Edinilmiş Mal, Kişisel Mal, Mal Rejimi Sözleşmesi, Sözleşme Özgürlüğü İlkesi, Sınırlar, Acquired Property, Personal Property, Property Regime Contract, Principle of Freedom of Contract in the Participation Regime, Limits
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Tez çalışmamız İstanbul Altınbaş Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nde yüksek lisans tezi derecesinde hazırlanmıştır. Araştırdığımız konu ile ilgili olarak bu çalışmada edinilmiş mallara katılma rejiminin amacı ve öneminden, malvarlığı türlerinden, mal rejimi sözleşmelerinden ve edinilmiş mallara katılma rejimi kapsamında her bir eşin malvarlığına yönelik hususlara değinilmiştir. Burada“kişisel mallar”ve“edinilmiş mallar”başlıkları altında iki grup malvarlığı detaylı olarak incelenmiştir. Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre, edinilmiş mallara katılma rejimi kapsamında eşlerin sözleşme yapma özgürlüğüne ve sınırlarına değinilmektedir. Genel olarak, bu çalışma edinilmiş mallara katılma rejimi kapsamında eşlerin mal rejimi sözleşmesi ile yapabilecekleri değişiklikler veya mal rejimi sözleşmesine gerek olmadan yapılabilecek değişiklikleri içermektedir.
Özet (Çeviri)
Our thesis was prepared at Istanbul Altınbaş University Post Graduate School of Education with a master's thesis degree. In this study, the purpose of and importance of the regime of participation in acquired property related to the topic we have researched, the types of property, the property regime contracts and the aspects related to each spouse's property within the scope of the regime of participation in acquired property have been addressed. Here,“personal properties”and“acquired properties”have been examined in detail under two categories of assets. According to the provisions of the Turkish Civil Code, the freedom and limits of spouses to make agreements under the regime of participation in acquired property are addressed. In general, this study includes changes that spouses can make through a marital property regime agreement or changes that can be made without the need for a marital property regime agreement within the scope of the regime of participation in acquired property.