Beneficiation of Denizli-Tavas region manganese ores
Denizli-Tavas bölgesi mangan cevherinin zenginleştirilmesi
  1. Tez No: 93022
  2. Yazar: ŞEMSETTİN SUBUTAY AKARCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİ SEVİNÇ, PROF. DR. AHMET GEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mangan, Konsantrasyon, Manyetik Konsantrasyon, Ağırlıkça Ayırma, Mikrodalga Uygulaması, Manganese, Concentration, Magnetic Concentration, Gravity Separation, Microwave Treatment
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
öz DENİZLÎ-TAVAS BÖLGESİ MANGAN CEVHERLERİNİN ZENGİNLEŞTİRİLMESİ Akarca, Ş. Subutay Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Naci Sevinç Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet Geveci Ağustos 2000, 94 sayfa Denizli-Tavas bölgesinde %30-31 Mn içeren bir mangan reservi bulunmaktadır. Bu cevherden yararlanabilmek için ODTÜ Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü'nde beş yüksek lisans tez çalışması yapılmıştır. Bu çalışmalara göre Denizli-Tavas mangan cevheri ferromangan üretiminde kullanılabilir, ancak bazı ön işlemlerden geçmesi gerekmektedir. Bu çalışmada Denizli-Tavas mangan cevherinin manyetik konsantrasyon ve ağırlıkça ayırma yöntemleriyle zenginleştirilmesi araştırılmıştır. Manyetik konsantrasyon yöntemiyle %39.46 Mn içeren bir konsantrenin %89.07 verimle, ve Ağırlıkça ayırma yöntemiyle %45.34 Mn içeren bir konsantrenin %62.37 verimle elde edilebileceği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
There is a manganese ore reserve in Denizli-Tavas region which contain 30-31% Mn. To use this ore, five Ms. Thesis studies have been done in the Department of Metallurgical and Materials Engineering of METU. According to these studies, Denizli-Tavas manganese ore can be used in the production of ferromanganese, however some pretreatment methods must be applied. In this study, possibility of concentration of Denizli-Tavas region manganese ores by magnetic concentration and gravity separation methods was studied. It is observed that a concentrate containing 39.46% Mn can be produced by magnetic separation with 89.07% manganese recovery and a concentrate of 45.34% Mn with 62.37% manganese recovery can be produced by gravity separation.