Pandemi kriziyle mücadelede majör merkez bankalarının uyguladıkları para politikalarının makro ekonomik etkileri
Macroeconomic effects of monetary policies implemented by major central banks in struggle with the pandemic crisis
  1. Tez No: 930235
  2. Yazar: TUĞBA TOKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL ERARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19 Pandemisi, Merkez Bankası, Ekonomik Kriz, Para Politikası, Makro Ekonomik Etkiler, Covid-19 Pandemic, Central Bank, Economic Crisis, Monetary Policy, Macro Economic Effects
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada 2020 yılının Mart ayında başlayan Covid-19 Pandemi krizi ile mücadelede majör merkez bankalarının uyguladığı para politikalarının makro ekonomik etkileri incelenmiştir. Çalışmanın amacı pandemi krizi ile mücadelede majör merkez bankalarının uyguladığı para politikalarının üretim, istihdam, işsizlik, enflasyon, milli gelir gibi makro ekonomik büyüklükler üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Pandeminin ortaya çıkmasıyla beraber sağlık alanlarında yapılan harcamalar artmış ve bütçe açıkları genişlemiştir. Bu bağlamda pandemi kriziyle mücadelede hükümetler; Bütçe imkânları dâhilinde genişlemeci maliye politikaları uygulayarak, işsiz kalan kişiler için fon destek paketleri oluşturmuş, kapanan iş yerleri için sübvansiyonlar açıklamış, büyük gelir kaybı yaşayan korunmaya muhtaç kesimler için ise transfer yardımlarında bulunmuştur. ABD hükümeti 2 trilyon USD değerindeki CARES Yasası'nı onaylamış, Almanya 130 milyar Euro'luk bir yardım paketi açıklamış, Çin ilk etapta 245 milyar USD'lik sübvansiyon yapmış, İspanya 39 milyar Euro'luk mali yardım paketi duyurmuştur. Pandemi krizi sebebiyle küresel borsa endekslerinde büyük kayıplar yaşanmıştır. ABD borsaları, 2008-2009 küresel ekonomik krizinden sonraki en sert haftalık düşüşünü yaşamıştır. Bir haftalık süreçte, S&P 500 Endeksi %11,5 ve Dow Jones %12,4 oranında değer kaybetmiştir. Covid-19 pandemisi sırasında, ilk kez Mortgage krizi esnasında kullanılmış olan yeni para politikası araçları da daha fazla kullanılmaya başlamıştır. ABD Merkez Bankası (FED) başta olmak üzere, Avrupa Merkez Bankası (ECB), Japonya Merkez Bankası (BOJ) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) gibi majör merkez bankaları, ekonomideki durgunluğu giderebilmek için genişlemeci para politikaları uygulayarak varlık alımları yapmış, parasal tabanı yükseltmiş ve politika faiz oranlarını düşürmüştür. Majör merkez bankalarının pandemi krizi ile mücadelede uyguladığı genişletici para politikaları sonucunda salgının tam ve kısmi kapanmalar nedeniyle iktisadi aktiviteler üzerinde sebep olduğu olumsuz etkiler zamanla azalmış, büyüme ve istihdam oranları artmış, milli gelir yeniden toparlanmaya başlamış, işsizlik oranları düşmüş, fakat buna karşılık enflasyon oranlarıda hızla yükselmiştir. Çalışmada ele alınan ülkelerin Covid-19 Pandemi Krizi'nin başlangıcı olan 2019 yılı ile 2024 yılları arasındaki faiz oranları, GSYİH büyüme oranları, işsizlik oranları, enflasyon oranları, cari açık/GSYİH ve dış ticaret açığı/GSYİH oranları incelenmiş ve yorumlanmıştır. Çalışmada vaka analizi yöntemi seçilerek, majör merkez bankalarının pandemi krizi ile mücadelede uyguladığı para politikalarının makro ekonomik etkileri analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar; majör merkez bankalarının pandemi krizi ile mücadelede uyguladığı para politikalarının üretim düzeyinde artışlara yol açarak, istihdam ve büyüme oranlarını desteklediğini, işsizlik oranlarını düşürdüğünü ve ekonominin normala dönmesine pozitif katkılar sağladığını, buna karşılık enflasyon oranları üzerinde ise başlangıçta yükseliş baskısı oluşturduğunu göstermektedir. Covid-19 ekonomik kriz ile mücadelede bu politikalar sayesinde başarılı olunmuştur. Ekonomilerin yeniden açılmaya başlaması ve makro ekonomik göstergelerin tekrar düzelmesi üzerine 2022 yılından itibaren majör merkez bankaları, artan enflasyon oranları ile mücadele edebilmek için politika faiz oranlarını yükselterek sıkı para politikası uygulamaya başlamış ve 2024 yılı itibariyle enflasyon oranlarını büyük ölçüde kontrol altına almışlardır.
Özet (Çeviri)
This study examines the macroeconomic effects of the monetary policies implemented by major central banks in combating the COVID-19 pandemic crisis, which began in March 2020. The aim of the study is to highlight the impact of these monetary policies on macroeconomic variables such as production, employment, unemployment, inflation, and national income. With the onset of the pandemic, healthcare expenditures increased, and budget deficits widened. In this context, to combat the pandemic crisis, governments implemented expansionary fiscal policies within their budget capacities, created fund support packages for those who lost their jobs, announced subsidies for closed businesses, and provided transfer aid to vulnerable groups suffering significant income losses. The U.S. government approved the CARES Act worth 2 trillion USD, Germany announced a 130 billion Euro aid package, China initially provided 245 billion USD in subsidies, and Spain announced a 39 billion Euro financial aid package. The pandemic crisis caused significant losses in global stock indices. U.S. stock markets experienced their sharpest weekly decline since the 2008-2009 global economic crisis. Within a week, the S&P 500 Index lost 11.5%, and the Dow Jones dropped by 12.4%. During the COVID-19 pandemic, new monetary policy tools, first used during the Mortgage Crisis, were utilized more extensively. Major central banks, including the U.S. Federal Reserve (FED), the European Central Bank (ECB), the Bank of Japan (BOJ), and the Bank of England (BoE), implemented expansionary monetary policies by purchasing assets, increasing the monetary base, and lowering policy interest rates to counter the economic downturn. As a result of the expansionary monetary policies employed by major central banks to combat the pandemic crisis, the negative effects of full and partial lockdowns on economic activities gradually diminished, growth and employment rates increased, national income began to recover, and unemployment rates fell. However, inflation rates also rose rapidly. The study examines and interprets interest rates, GDP growth rates, unemployment rates, inflation rates, current account deficit/GDP, and trade deficit/GDP ratios for the countries covered between 2019, the beginning of the COVID-19 pandemic crisis, and 2024. Using the case study method, the macroeconomic effects of the monetary policies implemented by major central banks during the pandemic crisis were analyzed. The findings indicate that the monetary policies implemented by major central banks to combat the pandemic crisis led to increases in production levels, supported employment and growth rates, reduced unemployment rates, and made positive contributions to the normalization of the economy. However, these policies initially exerted upward pressure on inflation rates. These policies were successful in combating the COVID-19 economic crisis. As economies began to reopen and macroeconomic indicators improved, starting in 2022, major central banks began implementing tighter monetary policies by raising policy interest rates to combat rising inflation, and by 2024, they had largely brought inflation under control.