Klinik anlamlı örneklerden elde edilen Klebsıella pneumonıae izolatlarında fosfomisin direncinin incelenmesi ve fosfomisinin amikasin, meropenem, colistin ile kombinasyonlarının antibakteriyel sinerjistik etkinliğinin araştırılması
Investigation of fosfomycin resistance in Klebsiella pneumoniae isolates obtained from clinically significant samples and evaluation of the antibacterial synergistic activity of fosfomycin in combination with amikacin, meropenem, and colistin
  1. Tez No: 930250
  2. Yazar: AYŞE BETÜL KELEŞ BURUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER KÜÇÜKBASMACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Fosfomisin disodyum, Klebsiella pneumaniae, Sinerji testleri, Agar dilüsyon, Fosfomycin disodium, Klebsiella pneumoniae, Synergy tests, Agar dilution
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Küresel ölçekte hızla artan antibiyotik direncinin merkezinde yer alan Gram-negatif bakterilerden Klebsiella pneumoniae, özellikle yoğun bakım üniteleri ve hastane kaynaklı enfeksiyonlarda yüksek mortalite oranları ile çoklu ilaç direnci ya da pan-rezistan profil sergileyerek tedavi seçeneklerini büyük ölçüde sınırlamaktadır. Bu tez çalışması, karbapeneme dirençli Klebsiella pneumoniae izolatlarında fosfomisin ile amikasin, meropenem ve kolistin kombinasyonlarının olası sinerjik etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Elde edilecek veriler, dirençli patojenlere karşı etkili yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Bu yaklaşımla, çoklu ilaç direncine sahip bakteriyel enfeksiyonların yönetimine yönelik güncel ve klinik açıdan uygulanabilir çözüm önerileri sunulması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji ve Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuvarına gönderilen kan kültürü örneklerinden elde edilen ve çalışma kriterlerini karşılayan 150 karbapenem dirençli Klebsiella pneumoniae suşu çalışmaya dahil edilmiştir. Meropenem, amikasin ve kolistinin fosfomisin ile potansiyel sinerjik etkilerini değerlendirebilmek amacıyla agar dilüsyon temelli dama tahtası (checkerboard) sinerji testi uygulanmıştır. Bulgular: Suşlar üzerinde yapılan kombine tedavi incelemelerinde, fosfomisin-amikasin kombinasyonunun %48,8'inde, fosfomisin-meropenem kombinasyonunun %84,2'sinde ve fosfomisin-kolistin kombinasyonunun %15,6'sınde sinerjistik etki gözlenmiştir. Tüm kombinasyonlar arasında antagonist etki fosfomisin-kolistin kombinasyonunda (%17,0) gözlenmiştir. Sonuç: Sonuç olarak, karbapeneme dirençli Klebsiella pneumoniae kaynaklı invaziv enfeksiyonların tedavisinde, fosfomisin disodyumun amikasin, meropenem ve kolistinle kombine kullanılmasının, etkili bir tedavi alternatifi olabileceği düşünülmektedir. Bu kapsamda, in vitro koşullarda gözlenen sinerjik etkinin klinik uygulamalara yansıtılabilmesi için, fosfomisin-meropenem, fosfomisin-kolistin ve fosfomisin-amikasin kombinasyonlarının in vivo etkililik ve güvenilirlik çalışmalarının yapılması, artan direnç profiliyle mücadelede büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Klebsiella pneumoniae, a Gram-negative bacterium at the forefront of the rapidly escalating global antibiotic resistance problem, poses a significant threat particularly in intensive care units and hospital-acquired infections, where its high mortality rates and multi-drug or pan-resistant profile severely limit treatment options. This thesis aims to evaluate the potential synergistic effects of fosfomycin combined with amikacin, meropenem, and colistin in carbapenem-resistant Klebsiella pneumoniae isolates. The data obtained are expected to contribute to the development of novel and effective therapeutic strategies against resistant pathogens, thereby offering contemporary and clinically applicable solutions for managing multi-drug resistant bacterial infections. Materials and Methods: A total of 150 carbapenem-resistant Klebsiella pneumoniae strains, isolated from blood culture samples sent to the Laboratory of the Departments of Infectious Diseases and Clinical Microbiology and Medical Microbiology at Istanbul University-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Medical Faculty, and meeting the study criteria, were included in the study. To evaluate the potential synergistic effects of meropenem, amikacin and colistin in combination with fosfomycin, the agar dilution-based checkerboard synergy test was performed. Results: In studies investigating combination therapies on the strains, a synergistic effect was observed in 48.8% of the fosfomycin-amikacin combinations, 84.2% of the fosfomycin-meropenem combinations, and 15.6% of the fosfomycin-colistin combinations. Among all combinations, antagonistic interaction was observed only in the fosfomycin-colistin combination (17.0%). Conclusion: In conclusion, the combination of fosfomycin disodium with amikacin, meropenem and colistin is considered a potentially effective therapeutic option for the treatment of invasive infections caused by carbapenem-resistant Klebsiella pneumoniae. In this context, conducting in vivo efficacy and safety studies on the combinations of fosfomycin-meropenem, fosfomycin-colistin, and fosfomycin-amikacin is of great importance in translating the in vitro synergistic effects into clinical practice and in combating the increasing resistance profile.