Çoban Çantası (Capsella bursa-pastoris) bitkisinin farklı ekstrakt içerikleri, toplam antioksidan kapasite, antidiyabetik ve antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi
Determination of different extracts, total antioxidant capacity, antidiabetic, and antimicrobial activities of shepherd's purse (Capsella bursa-pastoris) plant
  1. Tez No: 930372
  2. Yazar: GİZEM NUR AKSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ÇÖTELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Botanik, Mikrobiyoloji, Biochemistry, Botany, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Çoban çantası (Capsella bursa-pastoris), GC-MS, Antioksidan, Antidiyabetik, Antimikrobiyal, Shepherd's Purse (Capsella bursa-pastoris), GC-MS, Antioxidant, Antidiabetic, Antimicrobial
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Son zamanlarda bitkiler sadece hastalıkları iyileştirme amaçlı değil aynı zamanda boya, beslenme, baharat, tarım ve eczacılık alanlarında da sıkça kullanılmaktadır. Özellikle bitkilerin farklı kullanım amaçlarının araştırılması çok önemlidir. Bu çalışmada tıbbi ve aromatik bir bitki olan Çoban çantası (Capsella bursa-pastoris) bitkisinin iki farklı ilde (Kırşehir ve Balıkesir) doğal ortamlarda yetişmiş toprak üstü kısımları kullanıldı. Bitki ekstraktlarının alınmasında saf su, etanol ve aseton çözücüleri kullanıldı. Bu çalışmada bitkinin GC- MS (gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi) analizleri, antioksidan (Total fenolik ve flavonoid miktarları, DPPH• ile ABTS•+ radikalleri giderim güçleri), antidiyabetik (α-amilaz enzim inhibisyonu) ve antimikrobiyal (agar kuyucuk difüzyon yöntemi) aktiviteleri belirlenmesi amaçlandı. GC-MS (gaz kromatografisi ile kütle spektrometrisi) analizleri katı faz mikro ekstraksiyonu (SPME) yöntemi kullanılarak belirlendi. Kırşehir ilindeki bitki örneğinde 54 adet, Balıkesir örneğinde 38 adet biyoaktif maddelerin varlığı tespit edildi. Bu tespit edilen maddelerin farklı kullanım alanlarına sahip oldukları belirlendi. Bitki ekstrakt örneklerinin antioksidan aktivitelerinin belirlenmesinde, ilk önce total fenolik madde miktar analizleri gerçekleştirildi. Bu amaçla standart Gallik asit maddesinden yararlanıldı. Numunelerdeki total fenolik madde miktarı en fazla etil alkol ekstraktlarında ve Balıkesir bitki numunesinde olduğu tespit edildi (58.67±1.45 mg GAE/g ekstrakt). Total flavonoid madde miktarlarının belirlenmesinde, standart Kuersetin maddesi kullanıldı. Total flavonoid madde miktarı sonuçlarına bakıldığında yine Balıkesir bitki numunesinin etanol ekstraktının yüksek miktarlarda (81.56±1.35 mg QE/g ekstrakt) olduğu tespit edildi. İki farklı radikal (DPPH• ile ABTS•+) kullanılarak bu bitki ekstraktlarının radikal inhibisyonları ölçüldü. Standart madde olarak Askorbik asit kullanıldı. Ayrıca tüm numunelerin % inhibisyon değerlerine ilaveten IC50 (inhibitör konsantrasyonları) belirlendi. Sonuçlar her iki şekilde gösterildi. En yüksek DPPH• radikali inhibisyonu Balıkesir etanol ekstraktında (IC50 0.083 µg/mL) olarak tespit edildi. ABTS•+ radikali inhibisyonunun en yüksek olduğu numune Balıkesir ili su ekstraktında gözlendi (0.120 µg/mL). Sonuçlar standart Askorbik asit ile karşılaştırıldı. Bu bitkinin antioksidan aktivitesi sonucunda Balıkesir ilinde toplanan bitki numunesinin Kırşehir ilinde toplanan numuneye göre daha fazla olduğu sonucuna varıldı. Ayrıca bu bitkinin antidiyabetik aktivitesi araştırıldı ve bu amaçla α-amilaz enzim inhibisyonları incelendi. Standart madde olarak Akarboz kullanıldı. En yüksek enzim inhibisyonunun Kırşehir ili su ekstraktında (IC50 0.889 µg/mL) olduğu belirlendi. Bitki ekstrakt numunelerinin antimikrobiyal analizleri de gerçekleştirildi. Özellikle her iki ilin su ekstraksiyonu numunelerinde antimikrobiyal aktivite belirlenmedi. Ancak etanol ve aseton çözücülerinin kullanıldığı ekstraktlarda antimikrobiyal aktivite ölçüldü. Yine en yüksek antimikrobiyal aktivite Kırşehir ili etanol ekstraktında ölçüldü. Özellikle P. Aeruginosa ve C. tropicalis mikroorganizmalarına karşı 20 ve 25 mm inhibisyon zonları oluşturdukları belirlendi. Sonuç olarak, çoban çantası bitkisinin yapısındaki biyoaktif maddelerin varlığı bu bitkiyi biyolojik aktiviteler açısından güçlü olmasını sağlamaktadır. Ancak bitkinin yetiştiği ortam ve ekstraksiyon şartlarının da çok önemli olduğu sonucuna varıldı. Bu bitkinin farklı ekstraktlarının farklı amaçlarla kullanılabileceği tespit edildi. Ayrıca bitkinin antioksidan, antidiyabetik ve antimikrobiyal amaçlı kullanımının faydalı olacağı kanaatindeyiz. Şubat 2025, xiii+63 Sayfa.
Özet (Çeviri)
Recently, plants have been used not only for the purpose of healing diseases but also in the fields of dye, nutrition, spices, agriculture and pharmacy. It is especially important to research the different uses of plants. In this study, the aerial parts of the Shepherd's Purse (Capsella bursa-pastoris), a medicinal and aromatic plant, grown in natural environments in two different provinces (Kirsehir and Balikesir) were used. Pure water, ethanol and acetone solvents were used to obtain plant extracts. In this study, it was aimed to determine the GC-MS (gas chromatography-mass spectrometry) analysis, antioxidant (total phenolic and flavonoid amounts, DPPH• and ABTS•+ radical scavenging powers), antidiabetic (α-amylase enzyme inhibition) and antimicrobial (agar well diffusion method) activities of the plant. GC-MS (gas chromatography-mass spectrometry) analyses were determined using the solid phase microextraction (SPME) method. The presence of 54 bioactive substances was detected in the plant sample from Kırsehir province and 38 bioactive substances in the Balikesir sample. It was determined that these detected substances have different usage areas. In determining the antioxidant activities of plant extract samples, firstly total phenolic substance amount analyses were performed. For this purpose, standard Gallic acid substance was used. The amount of total phenolic substance in the samples was found to be highest in ethyl alcohol extracts and Balikesir plant sample (58.67±1.45 mg GAE/g extract). Standard Quercetin substance was used to determine the total flavonoid content. When the results of total flavonoid content were examined, it was determined that the ethanol extract of the Balikesir plant sample was in high amounts (81.56±1.35 mg QE/g extract). Radical inhibition of these plant extracts was measured using two different radicals (DPPH• and ABTS•+). Ascorbic acid was used as the standard substance. In addition, the % inhibition values of all samples were determined as well as IC50 (inhibitory concentrations). The results were shown in both figures. The highest DPPH• radical inhibition was determined in Balikesir ethanol extract (IC50 0.083 µg/mL). The sample with the highest ABTS•+ radical inhibition was observed in Balikesir province water extract (0.120 µg/mL). The results were compared with standard Ascorbic acid. As a result of the antioxidant activity of this plant, it was concluded that the plant sample collected in Balikesir province was higher than the sample collected in Kirsehir province. In addition, the antidiabetic activity of this plant was investigated and for this purpose, α-amylase enzyme inhibition was examined. Acarbose was used as the standard substance. The highest enzyme inhibition was determined in Kirsehir province water extract (IC50 0.889 µg/mL). Antimicrobial analyses of plant extract samples were also performed. In particular, antimicrobial activity was not determined in water extraction samples of both provinces. However, antimicrobial activity was measured in extracts using ethanol and acetone solvents. It was determined that they created 20 and 25 mm inhibition zones, especially against P. aeruginosa and C. tropicalis microorganisms. As a result, the presence of bioactive substances in the structure of the shepherd's purse plant makes this plant strong in terms of biological activities. However, it was determined that the environment in which the plant grows and the extraction conditions are also very important. However, it was concluded that the environment in which the plant grows and the extraction conditions are also very important. It has been determined that different extracts of this plant can be used for different purposes. We also believe that the use of the plant for antioxidant, antidiabetic, and antimicrobial purposes will be beneficial. February 2025, xiii+63 Pages.