Maintenance guidelines for the windows in Cumalıkızık settlement
Cumalıkızık evlerinin pencereleri için bakım prensipleri
  1. Tez No: 93040
  2. Yazar: AYŞENUR KANDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ASATEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Cumalıkızık, pencere, balam, kılavuz, sağlıklaştırma. VI, Cumalıkızık, window, maintenance, guide rehabilitation IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 340
Özet
Bu çalışmanın yapıldığı yer olan Cumalıkızık, Bursa' da bulunan ve çok iyi korunmuş olan bir yerleşim yeridir. Alanın bir çok özelliği korunmuştur faka! bu özelliklerinin devam ettirilmesi konusunda sorunlar yaşanmaktadır. Cumalıkızık'ta yer alan bu tarihi evlerin birçok sorunları vardır, bu yüzden, bir kılavuz kitapçık, servis mekanları, çatı drenajı, bozulmuş cephe malzemesi (sıva), strüktürel dayanım, mimari elemanlar (dış ve iç duvarlar, kapı pencere) gibi birçok konuyla ilgili olabilir. Bu tezin amacı, kullanıcılara yardımcı olacak doğru müdahaleleri içeren Cumalıkızık evlerinin pencerelerinin sağlıklaştırılması ve bakımına yönelik kılavuz bir kitapçık hazırlamaktır. Bu çalışma aynı zamanda diğer elemanlara yönelik kılavuz kitaplar için örnek bir çalışma oluşturmaktadır.Çalışma sekiz bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm tezin amacının ve içeriğinin tanıtılmasına ve çalışma yönteminin genel hatlarıyla anlatılmasına ayrılmıştır. İkinci bölümde tarihi evler için hazırlanan kılavuz kitaplara ait genel bilgiler ve bakım hakkında bilgiler yer almaktadır. Üçüncü bölümde Cumalıkızık ve evleri hakkında genel bilgiler verilmiştir ve bu bölüm aynı zamanda Cumalıkızık evlerinin sorunlarının tartışılmasına ayrılmıştır. Dördüncü bölüm geleneksel evlerin sorunlarının genel bir değerlendirmesini içerir. Ayrıca bu bölümde örnek bir çalışma olarak pencerelerin seçümesinin gerekçeleri ve Cumalıkızık için böyle bir çalışmanın gerekliliği anlatılmış ve genel bir değerlendirme yapılmıştır. Beşinci bölüm Cumalıkızık evleri pencere özelliklerinin açıklanmasına ayrılmıştır. Altıncı bölümde pencereler için bakım prensiplerinin hazırlanmasında izlenen yöntemler anlatılmıştır. Yedinci bölümde ise Cumalıkızık evleri pencerelerinin sağlıklaştırılması ve bakımına yönelik prensipler verilmiştir. Son bölüm sonuçların tartışılmasına ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cumalıkızık where the study is executed is a well preserved area in Bursa. Most of the peculiarities of the district are protected but the continuity of these aspects is the major problem. These historical houses have many problems so, a guide would have to deal with service spaces, roof drainage, decayed facade materials, structural stability, architectural elements (exterior and interior, walls, roofs, doors and windows). The aim of the thesis is to prepare a guidebook for windows. At the end of the thesis, guidelines for rehabilitation and maintenance processes for windows were given to help owners by means of showing correct interventions. It also constitutes an example for guidelines for other items. IllThe study is composed of eight chapters. The first chapter is introduction, where the purpose and content of the study is introduced and the methodology is described. In the second chapter, general information about guides for heritage buildings and information about maintenance are given. In the third chapter, general information about Cumalıkızık and its houses are given and this chapter discusses the problems of traditional houses of the district. In the fourth chapter, the problems of the traditional buildings are evaluated. The reasons for the selection of windows and necessity of guidelines of Cumalıkızık are given in this chapter. The fifth chapter is allocated for the explanation of the characteristics of windows of Cumalıkızık houses. In the sixth chapter, procedures applied to the windows examined are described. Methodology for the preparation of maintenance guidelines for the windows are discussed. In the seventh chapter the guidelines for the windows of the houses are given. The last chapter discusses the conclusions.