Effects of soil conditions on building damage distribution during 1 October 1995 Dinar eartquake: A reevaluation
Zemin koşullarının 1 Ekim 1995 Dinar depremi sırasında bina hasar dağılımına etkisi: Yeniden değerlendirme
  1. Tez No: 93041
  2. Yazar: SERAP KALIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. YENER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin Büyütmesi, Yerel Zemin Koşulları, iki Boyutlu Sonlu Eleman Analizi, ivme Tepki Spectrumu, Hasar Dağılımı, Dinar vı, Soil amplification, Local Soil Conditions, 2-D Finite Element Analysis, Acceleration Response Spectra, Damage Distribution, Dinar IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
öz ZEMİN KOŞULLARININ 1 EKİM 1995 DİNAR DEPREMİ SIRASINDA BİNA HASAR DAĞILIMINA ETKİSİ: YENİDEN DEĞERLENDİRME KALIR, Serap Yüksek Lisans, inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Yener ÖZKAN Yardımcı Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. B. Sadık BAKIR Haziran 2000, 1 14 sayfa Bu çalışmada, 1 Ekim 1995 Dinar depremi sırasında yerel zemin koşullarının Dinar kasabasında oluşan bina hasar dağılımına etkilerini araştırmak için gerçekleştirilen iki boyutlu sonlu eleman analiz sonuçları sunulmaktadır. Tek boyutlu ve iki boyutlu tepki analizlerinin bina hasar dağılımı gözönüne alınarak karşılaştırılması yapılmıştır. Dinar depreminde meydana gelen bina hasar dağılımı orta şiddette bir depremden beklenenin çok ötesinde olmasının yanı sıra belirgin farklılıklar göstermektedir. Alüvyon üstünde yer alan ve kaya sınırına bitişik bir bölgede, ağır derecede hasar yoğunlaşmasıgözlenmiştir. Bu dağılımı daha iyi açıklayabilmek için, saha davranışı bir boyutlu dalga yayılımı metodu ile birlikte iki boyutlu bilgisayar programı QUAD4M kullanılarak hesaplanmıştır. Analiz sonuçları incelendiğinde, yer hareketinin hasar yoğunlaşmasının en fazla olduğu alüvyon-kaya sınırına bitişik bölgede büyüdüğü ve ivme tepki spectral değerlerinin bu kesimde diğer kesimlere göre daha fazla olduğu görülmektedir. Ayrıca, tek boyutlu analiz ile bulunan spektral değerler, anakaya sınırından belli bir uzaklıktan itibaren iki boyutlu analiz ile elde edilen değerlere çok yakındır. Sonuç olarak, 1 Ekim 1995 Dinar depremi sırasında Dinar şehrinde meydana gelen bina hasar dağılımının iki boyutlu analiz sonuçları ile daha iyi açıklanabileceği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF SOIL CONDITIONS ON BUILDING DAMAGE DISTRIBUTION DURING 1 OCTOBER 1995 DİNAR EARTHQUAKE: A REEVALUATION KALIR, Serap M.S., Department of Civil Engineering Supervisor Prof. Dr. M. Yener ÖZKAN Co-Supervisor: Assist Prof. Dr. B. Sadık BAKIR June 2000, 114 pages In this study, the results of 2-D finite element analysis was presented to understand the effects of local soil conditions upon earthquake damage distribution in the town of Dinar during 1, October 1995 earthquake. A comparison is made between one-dimensional and two-dimensional response analysis by considering building damage distribution. The damage caused by Dinar earthquake was beyond the expected from a moderate earthquake as well as having a rather non- IIIuniform distribution throughout the town. The high degree of damage concentration took place in one region located on the alluvium and adjacent to the rock border. For a better explanation of this distribution, the soil response was calculated by using 2-D computer program QUAD4M along with 1-D wave propagation analyses. Based on the results, it is seen that ground motion was greatly amplified in the zone adjacent to the rock border where damage concentration was highest and spectral acceleration values were higher than those of other zones. Moreover, the spectral values obtained from one-dimensional wave propagation analyses were in close agreement with those of two-dimensional finite element analyses in the regions sufficiently far from the rock border. Finally, it can be concluded that two-dimensional finite element analyses can better explain the damage distribution in the city of Dinar during 1 0ctober 1995 Dinar earthquake.