Design and construction of planar and conical sinuous antennas in the 1-18 GHz frequency range
1-18 GHz frekans bantlı düzlemsel ve konik sinuous antenlerin tasarımı ve yapımı
- Tez No: 93039
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SENCER KOÇ, PROF. DR. ALTUNKAN HIZAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikroşerit İncelen Balun, 90-Derece Bağlaç, Düzlemsel Sinuous Anten, Konik Sinuous Anten vı, Microstrip Tapered Balun, 90-Degree Hybrid, Planar Sinuous Antenna, Conical Sinuous Antenna IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
oz 1-18 GHz FREKANS BANTLI DÜZLEMSEL VE KONİK SINUOUS ANTENLERİN TASARIMI VE YAPIMI KANLIOĞLU, Osman Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. S.Sencer KOÇ Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Altunkan HIZAL Eylül 2000, 207 sayfa Geniş bant karakteristikleri ve eşzamanlı polarizasyon alma kapasiteleri sebebiyle sinuous antenlerin, yön bulma sistemleri ve reflector anten beslemeleri gibi askeri ve sivil uygulama sahaları vardır. Bu tezde düzlemsel ve konik sinuous antenler araştırılmıştır. Bu çalışmalar farklı parametlere sahip 9 düzlemsel ve2 konik sinuous anten için yapılmış ve bu parametlerin etkisini görmek amaçlanmıştır. Sinuous antenlerin besleme devreleri mikroşerit incelen balunlarla gerçekleştirilmiştir. Mikroşerit incelen balunlann boyutları Eagleware simulasyon programı kullanılarak hesaplanmıştır. Üretilen balunlann performansı HP Network Analyzer cihazı kullanılarak ölçülmüştür. Sinuous antenlerin dairesel polarizasyon özelliği sinuous anten bir 90 derece bağlaçla kullanıldığı zaman mümkün olmaktadır. Bu nedenle bir 90 derece bağlaç tasarlanmış ve üretilmiştir. Bağlaçların temel teorisi açıklanmış ve bağlaçların LIBRA ve SONNET'te yapılan simulasyon sonuçlan ilgili bölümdeverilmiştir. Dizayn ve üretim safhalarından sonra bağlaçların ölçülen performans grafikleri sunulmuştur. Sinuous antenler de temel prensiplerinden ve daha önceki dizaynlardan başlanarak benzer şekilde açıklanmıştır. Daha sonra, başkaları tarafından yapılan önceki simulasyonlar ve kendi yaptığımız HP HFSS simulasyonlan tartışılmıştır. Farklı tasarım parametreli olarak ve AutoLISP ve AutoCAD bilgisayar programlan kullanılarak elde edilen sinuous anten çizimleri sunulmuştur. Yankısız odalarda anten ölçüm teknikleri ve sinuous anten ölçüm sonuçlan detaylı şekilde verilmiştir. Dizayn edilen antenlerin ışıma diyagramlan, kazanç karakteristikleri, polarizasyon diyagramlan, axial ratio perforaıanslan ve geri dönüş kaybı karakteristikleri ölçülmüş ve sonuçlan sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND CONSTRUCTION OF PLANAR AND CONICAL SINUOUS ANTENNAS IN THE 1-18 GHz FREQUENCY RANGE KANLIO?LU, Osman M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. S.Sencer KOÇ Co-supervisor :Prof. Dr. Altunkan HIZAL December 2000, 207 pages The sinuous antennas have a common usage in military and civil applications such as direction finding systems and reflectors feeds because of their superior broadband characteristics and simultaneous polarization capability. In this thesis, design, construction and measurements of planar and conical sinuous antennas are investigated. We have performed these studies for 9 planar and 2 conical sinuous antennas having different design parameters to see the effects of these parameters. Feeding sections of sinuous antennas are realized by using microstrip-tapered baluns. We have determined the microstrip tapered balun dimensions using Eagleware simulation program. The performances of the manufactured baluns are measured using HP Vector Network Analyzer. The circular polarization capability is possible when the sinuous antenna is operated with 3 dB quadrature hybrids. Therefore we have designed and manufactured a 3 dB quadrature hybrid. The basic theory of the coupler is explained and LIBRA and SONNET computer simulation results of 3 dB couplers mare given in related chapter. After explaining the design and construction steps the measured performance graphics of these couplers have been presented. The sinuous antennas are similarly presented starting from the principles of sinuous antennas and previous designs. Afterwards previous simulations done by other people and our HP HFSS simulations of sinuous antennas are discussed. The drawings of the sinuous antennas, which are performed by using AutoLISP and AutoCAD Computer Programs, with different design parameters, are introduced. The antenna measurement methods in anechoic chamber and the results of sinuous antenna measurements are given in detail Radiation patterns, gain characteristics, polarization patterns, axial ratio performance and return loss characteristics of the designed sinuous antennas, have been measured and the results are introduced.
Benzer Tezler
- Elektrikli ev aletlerinde arayüz aydınlatması tasarımı
Illuminated user interface design in home appliances
MEHMET ALTUĞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
Makine Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. CEVAT ERDEM İMRAK
- Design and construction of a planar spiral antenna in the 1-18 GH2 frequency range
1 18 GHZ'lik kavite arkalı spiral anten tasarımı ve yapımı
EKREM ORAN
Yüksek Lisans
İngilizce
1991
Elektrik ve Elektronik MühendisliğiOrta Doğu Teknik ÜniversitesiPROF.DR. ALTUNKAN HIZAL
- Design and construction of reduced size planar spiral antenna in the 0.5-18 GHZ frequency range
0.5-18 GHZ frekans bantlı küçültülmüş düzlemsel spiral antenlerin tasarımı ve yapımı
İNANÇ YILDIZ
Yüksek Lisans
İngilizce
2004
Elektrik ve Elektronik MühendisliğiOrta Doğu Teknik ÜniversitesiElektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF.DR. ALTUNKAN HIZAL
- Systematic approach to design build for freeform facade: AFA Cultural Center
Serbest biçimli cephe tasarımı için sistematik yaklaşım: AFA Kültür Merkezi
BEGÜM AKTAŞ
Yüksek Lisans
İngilizce
2017
Bilim ve Teknolojiİstanbul Teknik ÜniversitesiBilişim Ana Bilim Dalı
PROF. MERYEM BİRGÜL ÇOLAKOĞLU
- Mutual coupling compensation in linear and planar array antennas
Doğrusal ve düzlemsel anten dizilerinde bağlaşım dengelenmesi
ŞENCAN TUNCER
Yüksek Lisans
İngilizce
1999
Elektrik ve Elektronik MühendisliğiOrta Doğu Teknik ÜniversitesiElektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. TOLGA ÇİLOĞLU