Practical approaches to governance: Acritical evaluation of local agendas 21 in the context of historical development of governance
Yönetişimin pratikteki yansımaları: Yönetişimin tarihsel gelişimi çerçevesinde yerel gündem 21 uygulamalarının değerlendirilmesi
- Tez No: 93042
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TEKELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: ulus-devletin işleyişinin krizleri, küresel ve yerel yönetişim, Yerel Gündem 21 uygulamaları, sivil toplum kuruluşları ve politika oluşturma ve uygulamadaki rolleri, kentli bağlılığı ve aktif hemşehri. vı, crisis of functioning of nation-states, global and local governance, Local Agenda 21 implementations
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
oz YÖNETİŞİMİN PRATİKTEKİ YANSIMALARI: YÖNETİŞİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ ÇERÇEVESİNDE YEREL GÜNDEM 21 UYGULAMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ KAHRAMAN, Mehmet Ali Fen Bilimleri Enstitüsü, Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İlhan TEKELİ Aralık 2000, 192 sayfa Bu çalışmada, 21. Yüzyıla girerken, insan haklan ve demokratikleşme konusundaki taleplerin karşılanamamasmın ve büyük ölçüde küreselleşmenin etkileriyle görünür hale gelen ulus-devletin temel fonksiyonlarındaki yetersizliklerin, devlet-toplum ilişkilerinde yeni bir anlayışa yol açtığını vurgulayarak, bu yeni anlayışın Türkiye'deki yansımalarını inceledim. Yönetişim olarak adlandırılan bu sistemin pratikteki en önemli örneklerinden biri olan Yerel Gündem 21 uygulamalarının Bursa örneğindeki sonuçlarını, başarılı ve aksayan yönleriyle değerlendirirken, sivil toplum kavramının gelişimine ve bu süreçteki rolüne de özel önem verdim. Değişen toplum-devlet ilişkilerini küresel, ulusal ve yerel ölçeklerdeki gelişmelerle değerlendirdim. Yönetişimin başarıyla hayata geçirilmesi, sivil toplum kuruluşlarının ve aktif hemşehrilerin kentli bağlılığı ile bağlantılıdır. Yerel ölçekteki analizler de bu ilişkiyi destekleyen sonuçlar vermişlerdir. Şöyle ki, yönetişimin hayata geçirilmesi ve dışlanmışlıkların olmadığı kapsayıcı mekanların oluşmasıgüçlenmiş aktif hemşehrilerin ve sivil toplum örgütlerinin kentli bağlılığına ve devletin ve yerel yönetimlerin yapabilir kılıcı stratejilerine ve liderliklerine bağlıdır. Böyle bir oluşum politikaların ve planların etkin uygulanabilmesini olanaklı kılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRACTICAL APPROACHES to GOVERNANCE: A CRITICAL EVALUATION of LOCAL AGENDAS 21 IN THE CONTEXT OF HISTORICAL DEVELOPMENT of GOVERNANCE KAHRAMAN, Mehmet Ali Master of Science, Department of Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. İlhan TEKELİ December 2000, 192 pages In this study, I firstly analysed the peculiarities of a new understanding in the state-society interactions, which has emerged as a consequence of the crisis of the functioning of modern nation-state in a historical perspective. I argued that effects of demands for more democracy and human rights and of the process of globalization lead to emergence of such an understanding, which is called governance. The second issue of analysis has been the reflections of this system on Turkey. One of the most important practices of governance is the Local Agenda 21 implementations in Turkey. While evaluating the successes or failures of the Local Agenda 21 implementation, I gave special emphasis to development and activism of civil society organizations with special reference to Local Agenda 21 process in Bursa. I discussed the changing interactions between states and societies from the point of view of developments at the global, national and local levels. mThe correlation was made between the success of realization of governance, policy implementation and active engagement of citizens and civil society groups. It has been evidenced by the results of the empirical study that, governance could be realized and, thus, inclusive.city could be achieved by the constant, committed engagement of strengthened citizens and civil society organizations, and isochronal local leadership of local authorities and enablement of state. Policies and planning would then be effectively implemented.