Bulut tabanlı yapay zeka destekli ve kullanıcı kontrollü yazılımların iç mekan tasarımında üç boyutlu görselleştirme açısından karşılaştırılması
Comparison of cloud-based ai-powered and user-controlled software in terms of 3D visualization for interior design
- Tez No: 930468
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONURCAN ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: İç Mekan Tasarımı, Yapay Zeka, Fotogerçekçi Görselleştirme, Dijital Modelleme, Tasarım Süreçleri Analizi, Bulut Tabanlı Görselleştirme Yazılımları, Interior Design, Aı-Supported Design, Photorealistic Visualization, Digital Modeling, Design Process Analysis, Cloud-Based Visualization Software
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
İç mekan tasarımı, estetik, işlevsellik ve kullanıcı deneyimini bir arada ele alan disiplinlerarası bir çalışma alanıdır. Tarih boyunca tasarımın daha etkili bir şekilde ifade edilmesi ve anlaşılması amacıyla kullanılan görselleştirme yöntemleri, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte büyük bir dönüşüm geçirmiştir. Geleneksel analog yöntemler, eskiz, perspektif ve maket gibi tekniklerle tasarımın temel unsurlarını ortaya koyarken; dijital teknolojiler, 2D ve 3D modelleme, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi araçlarla bu süreci daha dinamik ve etkili hale getirmiştir. Son yıllarda yapay zeka teknolojilerinin görselleştirme süreçlerinde kullanımı, tasarım dünyasında önemli yenilikler oluşturmuştur. Yapay zeka, veri işleme ve karar alma süreçlerini hızlandırarak hem zamandan tasarruf sağlamış hem de işlem gücünü optimize etmiştir. Bu tez çalışmasında, kullanıcı kontrollü render yöntemleri ile yapay zeka destekli görselleştirme sistemleri karşılaştırılmıştır. Loft tarzı bir daire modeli üzerinden gerçekleştirilen görselleştirme süreci, her iki yöntemin performansını değerlendirmek için bir çerçeve sunmuştur. kullanıcı kontrollü yöntemlerin detay kontrolü ve profesyonel kalite sağlama açısından üstün olduğu gözlemlenirken, yapay zeka destekli sistemlerin hız, erişim kolaylığı ve işlem gücü açısından avantaj sunduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, yapay zeka sistemlerinin üretkenliğini sınırlayan bazı dezavantajlar içerdiği tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında yapılan anket ve istatistiksel analizler, kullanıcıların gerçekçilik, ışıklandırma doğallığı ve malzeme detaylandırması gibi kriterlerde manuel yöntemleri daha başarılı bulduklarını; buna karşın hız ve kolaylık açısından yapay zeka sistemlerini tercih ettiklerini ortaya koymuştur. Sonuç olarak, bu iki yöntemin iç mekan tasarım süreçlerinde tamamlayıcı bir şekilde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Bu çalışma, iç mimarlık öğrencileri ve profesyoneller için görselleştirme teknolojilerinin avantaj ve sınırlamalarını anlamalarına yönelik bir rehber niteliği taşımaktadır. Gelecekte, yapay zeka teknolojilerinin daha fazla özelleştirme ve üretken kontrol sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Interior design is an interdisciplinary field that integrates aesthetics, functionality, and user experience. Throughout history, visualization methods have undergone significant transformations with the advancements in technology, aiming to express and communicate design ideas more effectively. Traditional analog methods, such as sketching, perspective drawing, and model-making, have provided foundational tools for design. Meanwhile, digital technologies, including 2D and 3D modeling, virtual reality, and augmented reality, have made the design process more dynamic and impactful. In recent years, the incorporation of artificial intelligence (AI) into visualization processes has introduced substantial innovations in the design industry. AI accelerates data processing and decision-making, enabling time savings and optimizing computational power. This thesis compares manual rendering methods with AI-supported visualization systems. A loft-style apartment model was used to evaluate the performance of both approaches within a structured framework. Manual methods were observed to excel in providing detailed control and professional quality, whereas AI-supported systems demonstrated advantages in speed, accessibility, and computational efficiency. However, it was also identified that AI systems introduce certain limitations by constraining creative control. Surveys and statistical analyses conducted during the research revealed that users found manual methods superior in criteria such as realism, lighting naturalness, and material detailing. Conversely, AI systems were preferred for their speed and ease of use. Consequently, it was concluded that these two methods could complement each other in interior design workflows. This study serves as a guide for interior design students and professionals, helping them understand the advantages and limitations of visualization technologies. In the future, AI technologies are expected to offer greater customization and enhanced creative control.