Kuvandık Tümenbay'ın seçilmiş hikayelerinde yapı ve izlek (Aktarma-inceleme)
Structure and theme in selected stories of Quandyq Tumenbai (Translation-review)
  1. Tez No: 930469
  2. Yazar: ANIL TEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kuvandık Tümenbay, Kazak Edebiyatı, hikâye, yapı ve izlek, Quandyq Tumenbai, Kazakh Literature, story, structure and theme
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Kuvandık Tümenbay Kazakistan'ın Sovyetler ve bağımsızlık dönemine şahitlik etmiş bir yazarıdır. Bağımsızlığa geçiş sürecinde toplumsal ve millî sorunları yazmaktan geri durmamıştır. Yayıncılık faaliyetleri ile yazın yaşamına başlayan yazar hikâyelerinin önemli bir kısmını altı ciltte toplamıştır. Yazarın belleğinde oluşan millî ve toplumsal sorunların öncesinde Sovyet Kazakistan'daki Kazak Edebiyatı hakkında bilgiler verilmiştir. Hikâye ve roman türlerinde eser veren yazarın hikâyeleri ele alınmıştır. İlk bölümde yazarın yaşamı, edebî kişiliği ve eserleri yer almaktadır. İkinci bölümde tarihî olaylar sürecinde Kazak Edebiyatı hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde Kuvandık Tümenbay'ın Özgür Aşk, Puslu Gün (Cezalandırılan Dombıra), Hapishanedeki Serçe, Yaşamın Dört İşlemi, Japon Dünürün İsteği, İnsan adlı altı hikâyesi yapı ve izlek yönünden incelenmiştir. Yapılan edebî incelemenin sonrasında hikâyelerin Türkçe çevirileri verilmiştir. Sonuç kısmında ise hikâyelerden verilmek istenen iletiler doğrultusunda bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Quandyq Tumenbai is a writer who witnessed the Soviet and independence period of Kazakhstan. He did not refrain from writing about social and national problems during the transition to independence. The author, who started his literary career along with his publishing activities, collected a significant part of his stories in six volumes. Before the national and social problems that occurred in the author's memory, information was given about Kazakh literature in Soviet Kazakhstan. The stories of the author, who also wrote works in the novel genre, were discussed. The first part includes the author's life, literary personality and works. In the second part, information about Kazakh Literature in the process of historical events is given. In the third part, Quandyq Tumenbai's six stories called Free Love, Misty Day (Convicted Dombra), Sparrow in Prison, Four Transactions of Life, Japanese Father-in-law's Wish, Human were examined in terms of structure and theme. After the literary analysis, Turkish translations of the stories were given. In the conclusion part, an evaluation was made in line with the messages intended to be given from the stories.