Flame retardant and water-dispersed polyurethane points
Yanmaya dayanıklı suda-yayınık poliüretan boyalar
- Tez No: 93054
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA ARAS, PROF. DR. GÜNGÖR GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Paint, Polyurethane, Water-dispersed, Flame retardant and bis(4-aminophenyl)phenyl phosphine oxide. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz YANMAYA DAYANIKLI SUDA-YAYINIK POLİÜRETAN BOYALAR Polat, Osman Yüksek Lisans, Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Leyla Araş Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Güngör Gündüz Ocak 2000, 78 Sayfa Bu çalışmada yanmaya dayanıklı suda-yayınık poliüretan esaslı boyalar dört aşamada üretilmiştir. Birinci aşamada hidrofilik monomer (L- tartarik asit) ve poliol önce ortak bir çözücü olan metil etil ketonda çözülmüş daha sonra ise üzerine 70 °C da diisosiyanat eklenmiştir. Tepkime tamamlandıktan sonra ürünün sıcaklığı 50 °C a düşürülmüş ve metil etil ketoksim ile NCO uçları kapatılmıştır. Karboksil gurupları da tirietilamin ile nötrleştirildikten sonra sistem su ile seyreltilmiştir. İkinci aşamada bis(4nitrofenil)fenil fosfin oksit (BNPPO) fosfor içeren yanmaya karşı dayanıklı madde olarak sentezlenmiştir. Daha sonra boyada kullanılan bis(4-aminofenil)fenil fosfin oksit (BAPPO), BNPPO daki nitro guruplarinin amine indirgenmeleri sonucu elde edilmiştir. Tüm sentezlenen %Ç, V lilip&ÜĞRETLM KVkUUI DOKÜMANTASYON MEHKUİkimyasalların özelliklerinin belirlenmesi İR, 1H-NMR ve 31P-NMR yöntemleri ile yapılmıştır. Üçüncü kısımda BAPPO nun kimyasal bağlarla üretilen reçineye bağlanması sağlanmıştır. Dördüncü aşamada elde edilen suda-yayınık poliüretan esaslı reçine ile yanmaya karşı dayanıklı suda-yayınık poliüretan esaslı reçinenin özelliklerinin belirlenmesi yapılmış ve bazı testlere tabi tutulmuştur (İR, Sertlik Ölçümü, Çarpma Dayanımı Testi, Eğilme Dayanımı Testi, DSC, Parlaklık ölçümü, Kalınlık Ölçümü ve Oksijen İndeks Ölçümü). Anahtar Sözcükler : Boya, Poliüretan, Suda-yayınma, Yanmaya dayanıklı ve bis(4-aminofenil)fenil fosfin oksit. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FLAME RETARDANT AND WATER-DISPERSED POLYURETHANE PAINTS Polat, Osman M.S., Department of Polymer Science and Technology Supervisor : Prof. Dr. Leyla Aras Co-Supervisor : Prof. Dr. Güngör Gündüz January 2000, 78 Pages In this study flame retardant water-dispersed polyurethane paint was produced in four steps. At the first step the resin was synthesised by dispersing the hydrophilic monomer (L-tartaric acid) and polyol in a common solvent, methyl ethyl ketone and diisocyanate was added at 70 °C. Temperature was then reduced to 50 °C after the completion of reaction. The NCO groups were blocked by methyl ethyl ketoxime. After the neutralisation of carboxyl groups by triethylamine, the whole system was dispersed in water. In the second step, bis(4-nitrophenyl)phenyl phosphine oxide (BNPPO) was synthesised as a phosphorous containing flame retardant agent. Then, nitro groups in BNPPO were reduced to amino groups in order to obtain bis(4-aminophenyl)phenyl phosphine oxide (BAPPO), which gives mthe paint its flame retardant character. All the synthesised chemicals were characterised by IR, 1H-NMR and 31P-NMR techniques. In the third step, the combination of the resin with BAPPO by the same chemical bonds were realised. In the last part of the work, the water-dispersed polyurethane resin "(WDPR) and flame retardant containing water-dispersed polyurethane resin (FRCWDPR) were characterised and tested by several methods (IR, Pendulum Hardness Test, Impact Resistance Test, Mandrel Bending Test, DSC, Gloss Measurement, Thickness Measurement and Limiting Oxygen Index Measurement).