Development and seismic performance of a precast concrete beam-column connection by post-tensioninç
Ardçekmeli prefabrik kiriş-kolon bağlantısının geliştirilmesi ve deprem etkisi altındaki davranışı
- Tez No: 93056
- Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL TANKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: prefabrik beton yapılar, kiriş-kolon bağlantısı, ardçekme, tersinir yinelenir yükleme, deprem. vı TC YÜKSEKÖĞRETİM KURULU DOKÜMANTASYON MERKEZİ, precast concrete structures, beam-column connection, post-tensioning, reversed cyclic loading, earthquake. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
oz ARDÇEKMELİ PREFABRİK KİRİŞ-KOLON BAĞLANTISININ GELİŞTİRİLMESİ VE DEPREM ETKİSİ ALTINDAKİ DAVRANIŞI Pınarbaşı, Seval Yüksek Lisans, înşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tuğrul Tankut Eylül 2000, 104 sayfa Bu çalışma Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yapı Mekaniği Laboratuvarında yürütülen prefabrik bağlantıların deprem etkisi altındaki davranışım inceleyen ayrıntılı bir araştırma programının bir parçasıdır. Programın bu aşamasında ardçekmeli prefabrik kiriş-kolon bağlantısının deprem etkisi altındaki davranışı incelenmiştir. Bu bağlantıda, bağlantı kapasitesinin büyük bir kısmı aderanssız ardçekme halatlanyla sağlanmıştır. Buna ek olarak, enerji tüketimi için, bağlantının alt ve üst düzeylerinde öngerilmesiz donatı da kullanılmıştır. Dört adet 1/2 ölçekli deney elemanı tersinir yinelenir yükleme altında test edilmiştir. îlk olarak denenen monolitik elemanın davranışı sonraki üç prefabrik elemanın davranışına referans olarak alınmıştır. İlk prefabrik deney elemanı birlikte çalışılan firma, Yapı Merkezi 'nin geçmişte tasarımını yapmış olduğu ve diğer tip bağlantı düzenlerinin kullanıldığı önüretimli yapıların özellikleri göz önündebulundurularak tasarlanmıştır. Bu ilk tasarım deney elemanın düşük kapasitesi yetersiz bağlantı donatısı nedeniyledir. Bu nedenle, ikinci prefabrik deney elemanında bağlantı donatısı önemli oranda artırılmıştır. Fakat değiştirilmiş eleman, kirişteki beklenmeyen zayıf bir kesitte mafsallaşma oluşması nedeniyle monolitik kirişin kapasitesine ulaşamamıştır. Son deney elemanında bu zayıflık birkaç iyileştirici değişiklikle ortadan kaldırılmıştır. Bu geliştirilmiş eleman yeterli dayanım ve süneklikle birlikte makul rijitlik ve enerji tüketme kapasitesiyle başarılı bir davranış sergilemiştir. Tez içinde bu konu üzerine yapılacak gelecek araştırmalar için de bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT AND SEISMIC PERFORMANCE OF A PRECAST CONCRETE BEAM-COLUMN CONNECTION BY POST-TENSIONING Pınarbaşı, Seval M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tuğrul Tankut September 2000, 104 pages This study was one phase of a comprehensive research program on the seismic behavior of precast concrete connections performed in the Structural Mechanics Laboratory of Middle East Technical University. In this phase, seismic performance of a precast concrete beam-to-column connection by post-tensioning was investigated. In this connection, most of the connection capacity was provided by unbonded post-tensioning strands. Moreover, mild steel was used at the top and bottom of the connection to dissipate energy by yielding. Four 1/2 scale specimens were tested under reversed cyclic loading. The behavior of initial monolithic specimen was taken as reference behavior for the following three precast specimens. The original precast specimen was based on the past practice of Yapı Merkezi, the collaborating company, concerning properties of the common types of precast concrete structures designed earlier using other mconnection types. Low capacity of this original precast specimen was due to the insufficient connection reinforcement. Therefore, in the second precast specimen, the amount of connection reinforcement was increased considerably. However, this modified specimen could not attain the monolithic capacity due to the unexpected hinging at a weak section in the beam. In the last specimen, this weakness was eliminated with several improvements. This improved specimen exhibited successful behavior with satisfactory strength and ductility and acceptable stiffness and energy dissipation capacity. Several recommendations were also given for future research on this subject in the thesis.