Kumar bağımlılarında kumar oynama nedenleri, aşerme ve öz kontrol arasındaki ilişkinin incelenmesi
Causes of gambling in gambling addicts, craving examining the relationship between self-control and self-control
  1. Tez No: 930607
  2. Yazar: BÜŞRA ÇAVUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDE ÇELİKAY SÖYLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: kumar bağımlılığı, kumar oynama nedenleri, aşerme, öz kontrol, gambling addiction, reasons for gambling, gambling craving, self-control
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Günümüzde teknolojinin gelişimiyle kumar ve bahis platformlarına erişim daha kolay hale gelmiş ve genç yaş grubunun da bulunduğu her ekonomik düzeydeki insanların oynayabileceği bahis siteleri oluşmuştur. Kumar bağımlılığı kişilerin toplumsal, ekonomik ve aile yaşamını etkileyen ciddi bir problem durumuna gelmiştir. Araştırmada KKTC ve TC'de kumar oynama bozukluğu olan 119 katılımcıya ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda Kumar oynama bozukluğu olan bireylerin Kumar Aşerme Ölçeği ve Oaks Kumar Tarama Testi puanları, kumar oynama bozukluğu olmayan bireylere göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Kumar oynama bozukluğu olan katılımcıların Kumar Oynama Nedenleri Ölçeği puanlarının Kumar Aşerme Ölçeği ve South Oaks Kumar Tarama Testi puanlarını pozitif yönde yordadığı bulunmuştur. Katılımcıların Öz Yönetim-Öz Kontrol Ölçeği puanlarının Kumar Aşerme Ölçeği ve South Oaks Kumar Tarama Testi anlamlı olarak yordamadığı bulunmuştur. Aylık geliri 3 asgari ücret- 4 asgari ücret arası olan katılımcıların Kumar Aşerme Ölçeği puanları, aylık geliri 1 asgari ücret-2 asgari ücret arası olan ve aylık geliri 2 asgari ücret-3 asgari ücret arası olan katılımcıların Kumar Aşerme Ölçeği puanlarından anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Bulgulara göre kumar oynama bozukluğu olan katılımcıların kumar oynama nedenlerinden“kaçınma”puanlarının artmasının, kumar aşerme puanlarını da arttırdığı görülmektedir. Buna göre günlük yaşam ve aile içi problemler üzerine baş etme stratejileri geliştirmeye yönelik çalışma gruplarının oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, with the development of technology, access to gambling and betting platforms has become easier, and as a result, betting websites have emerged that can be accessed by people of all economic levels, including the younger age group. Gambling addiction has become a serious problem affecting people's social, economic and family life. In the research reached 119 participants with gambling disorders in Northern Cyprus and Turkey. As a result of the research, the Gambling Craving Scale and South Oaks Gambling Screen Test scores of individuals with gambling disorder were significantly higher than those without gambling disorder. It was found that the Reasons for Gambling Scale scores of the participants with gambling disorder positively predicted the Gambling Craving Scale and South Oaks Gambling Screen Test scores. It was found that the participants' Self-Management-Self-Control Scale scores did not significantly predict the Gambling Craving Scale and South Oaks Gambling Screen Test. The Gambling Craving Scale scores of participants with a monthly income between 3 minimum wages and 4 minimum wages were significantly higher than the Gambling Craving Scale scores of participants with a monthly income between 1 minimum wage and 2 minimum wages and participants with a monthly income between 2 minimum wages and 3 minimum wages. According to the findings, it is seen that the increase in the“avoidance”scores of the participants with gambling disorders among the reasons for gambling also increases the gambling craving scores. Accordingly, it is recommended to establish working groups to develop coping strategies for daily life and family problems.