Serbest diş eti grefti cerrahisi sonrası verici bölgeye periodontal örtü ve farklı materyallerin uygulanmasının yaşam kalitesine etkisi
The effect of periodontal dressing and different materials on quality of life following free gingival graft surgery
- Tez No: 930608
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ ENHOŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Serbest dişeti grefti, Periodontal örtü, Mukogingival cerrahi, Free gingival graft, Periodontal dressing, Mucogingival surgery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu prospektif randomize kontrollü çalışmanın amacı serbest diş eti grefti cerrahisi sonrası verici damak bölgesine Ora-Aid® uygulamasının yaşam kalitesine etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmaya sistemik olarak sağlıklı, sigara içmeyen, yapışık ve keratinize diş eti eksikliği olan veya lokalize dişeti çekilmesi bulunan, 18-75 yaş arası 36 hasta dahil edildi. Test grubunda SDG cerrahisi sonrası verici damak bölgesine Ora-Aid® uygulanmış olup, kontrol gruplarında uygulanan materyaller L-TZF ve palatal plak seçilmiştir. Hastalara operasyon sonrasında 3. gün, 7. gün ve 14. günde OHIP-14 anketi ve VAS testi, 7. gün, 14. gün ve 1. ayda epitelizasyon değerlendirmeleri yapılmıştır. Bulgular: Grup içi toplam OHIP-14 anketi skorlarına bakıldığında tüm gruplarda 14. gün skorları 3. gün skorlarından istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Gruplar arası karşılaştırmalara göre 3 ve 7. günde Ora-Aid® ve L-TZF gruplarının toplam skorları plak grubundan istatistiksel olarak yüksek bulunmuştur. Ora-Aid® ve L-TZF gruplarının toplam skorları arasında istatistiksel olarak fark bulunmamıştır (p˃0,05). Grup içi karşılaştırmalara göre Ora-Aid® ve L-TZF grubunun 14.gün VAS skorları 3. ve 7. günlerden istatistiksel olarak düşüktür (p˂0,05). Her iki grubun 3. ve 7. gün VAS skorlarında istatistiksel olarak fark bulunmamıştır (p˃0,05). Ora-Aid® ve L-TZF gruplarının 3. ve 7. günde VAS skorları plak grubundan istatistiksel olarak yüksek bulunmuştur. Epitelizasyon varlığı bütün gruplarda ölçüm zamanlarında benzer dağılım göstermektedir (p˃0,05). Sonuçlar: Ora-Aid® uygulaması kontrol gruplarına kıyasla yaşam kalitesi ve yara iyileşmesine ek bir katkı sağlamamasına rağmen operasyon sonrası hasta konforunu arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this prospective randomized controlled trial is to evaluate the impact of Ora-Aid® application on the donor palate site following free gingival graft surgery on patients' quality of life. Methods: The study included 36 patients aged 18-75 who were systemically healthy, non-smokers, and presented with a deficiency of attached and keratinized gingiva or localized gingival recession. In the test group, Ora-Aid® was applied to the donor palate site following free gingival graft (FGG) surgery, while materials used in the control groups were L-PRF and a palatal stent. Patients were assessed postoperatively on days 3, 7, and 14 using the OHIP-14 questionnaire and VAS test, while epithelialization was evaluated on days 7, 14, and at 1 month Results: When evaluating total OHIP-14 scores within groups, day 14 scores were significantly lower than day 3 in all groups. In intergroup comparisons, Ora-Aid® and L-PRF groups had significantly higher scores than the stent group on days 3 and 7. No significant difference was found between Ora-Aid® and L-PRF (p˃0.05). Within-group comparisons showed that VAS scores on day 14 were significantly lower than on days 3 and 7 for Ora-Aid® and L-PRF (p˂0.05), with no difference between days 3 and 7 (p˃0.05). On days 3 and 7, VAS scores for Ora-Aid® and L-PRF were significantly higher than the stent group. Epithelialization showed a similar distribution across all groups at all time points (p˃0.05). Conclusion: Although the application of Ora-Aid® did not provide additional benefits for quality of life or wound healing compared to the control groups, it improved patient comfort following the surgical procedure.