Three-dimensional experimental investigation of a low speed axial flow compresor stage
Düşük hızlı aksiyel kompresör kademesinin üç-boyutlu deneysel incelemesi
- Tez No: 93061
- Danışmanlar: DOÇ. İ. SİNAN AKMANDOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: GE-J-79 Kompresörü Birinci Kademesi, Beş-Delikli Basınç Proplan Kalibrasyonu, Termokapıl, Hava Akış Debisi, Basınç, Sıcaklık ve Hız Ölçümleri, Performans Analizi. IV, GE-J-79 Compressor First Stage, Five-Hole Pressure Probe Calibration, Thermocouple, Mass Flow Rate, Pressure, Temperature and Velocity Measurements, Performance Analysis. m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
oz DÜŞÜK HIZLI AKSIYEL KOMPRESÖR KADEMESİNİN ÜÇ-BOYUTLU DENEYSEL İNCELEMESİ ÖZVEREN, Vahit Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. İ. Sinan AKMANDOR Mayıs 2000, 103 sayfa Bu tezin amacı, araştırma kompresörünün birinci kademesini üç-boyutlu ve deneysel olarak incelemek ve performansını bulmaktır. Deneylerde, bazı veri almaya yönelik değişikliklerle orijinal GE-J-79 kompresörünün birinci kademesi kullanılmıştır. Beş-delikli basınç proplan ve termokapıllar kalibre edilmiştir. Hava akış debisi, basınç, sıcaklık ve hız ölçüm sistemleri kurulmuştur. Ölçümler gerçekleştirilmiş ve araştırma kompresörünün performansı hesaplanmıştır. Birinci kademenin rotor ve stator kanatçıklarının teknik resimleri de verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THREE-DIMENSIONAL EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF A LOW SPEED AXIAL FLOW COMPRESSOR STAGE ÖZVEREN, Vahit M.S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. İ. Sinan AKMANDOR May 2000, 103 pages The aim of this thesis was to experimentally investigate the first stage of the research compressor and find out its flow characteristics and three- dimensional performance. An original GE-J-79 compressor's first stage has been modified for data acquisition and was used in the experiments. Five- hole pressure probes and thermocouples were calibrated. Mass flow rate, pressure, temperature and velocity measurement systems were established. Measurements were performed and the performance of the research compressor was calculated. Also the technical drawings of the rotor and stator blades of the first stage were given.