Image mosaicing
Görüntü mozaikleme
- Tez No: 93062
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: image mosaicing, feature-based matching, area-based matching, corner detection, intensity threshold, distance threshold, rotation, translation, coarse-to-fine, superimposing method. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
oz GORUNTU MOZAIKLEME Özzeybek, Ali Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Volkan ATALAY Aralık 2000, 64 sayfa Görüntü mozaikleme, parçalı olarak örtüşen en az iki görüntünün daha yüksek çözünürlükte bir görüntü oluşturması için biraraya getirilmesi işlemidir. Bu çalışmada, gerçek zamanlı bir görüntü mozaikleme programı sunulmaktadır. Öznitelik tabanlı ve alan tabanlı algoritmalar çeşitli aşamalarda kullanılmaktadır. Görüntüler arasındaki dönme açısını bulmak için köşeler kullanılmaktadır. Köşeleri bulmak için SUSAN köşe bulma yöntemi kullanılmaktadır. Köşeler yoğunluk eşiği ve uzaklık eşiği kullanılarak eşleştirilmektedir. Eşleme işleminden sonra dönme açısı köşeler arasına çizilen doğruların eğim farklılıkları kullanılarak bulunmaktadır. Görüntüyü dönme açısı kadar döndürdükten sonra, alan tabanlı algoritmalar uygulanarak görüntülerdeki kayma miktarı bulunmaktadır. Alan eşleştirme işlemini hızlandırmak için kabadan iyiye yöntemi kullanılmaktadır. Eşleştirmeişleminin sonunda görüntüler birinci görüntü referans alınarak düz bir yüzeye yerleştirilmektedir. Anahtar Kelimeler : görüntü mozaikleme, öznitelik-tabanlı eşleme, alan- tabanlı, köşe bulma, yoğunluk eşiği, uzaklık eşiği, dönme, kayma, kabadan iyiye, süper empoze yöntemi. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMAGE MOSAICING Özzeybek, Ali MSc, Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Volkan AT ALAY December 2000, 64 Pages Image mosaicing is the process of combining of at least two partially overlapping images to yield a higher resolution image. In this study, a real-time image mosaicing program is presented. Both feature-based and area-based algorithms are used at different stages. Corners are used to find rotation angle between the images. In order to find the corners, SUSAN Corner Detection Algorithm is used. Corners are matched using intensity threshold, distance threshold. After matching, rotation angle is found by using angle differences of the lines drawn between the corners. After rotating the image according to the rotation angle, images are matched using an area-based algorithm to find the translation. In order to speed up area based matching coarse-to-fine approach is used. At the end of the matching process images are put on a plane using superimposing method. m