Sustainable/environment friendly development planning of Fethiye-Kayaçukuru using GIS-based techniques
Fethiye-Kayaçukuru'nun CBS-tabanlı teknikler kullanılarak sürdürülebilir/çevre dostu gelişim planlaması
  1. Tez No: 93060
  2. Yazar: AYGÜN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir/çevre dostu gelişim, Karar/Planlama Destek Sistemi, Coğrafî Bilgi Sistemi, ilişkisel Veritabanı tasarımı, Veri Tabanı Yönetim Sistemi, Grafik olmayan ve Grafiksel Analizler, İstatistiksel Testler, Modelleme vı, Sustainable/environment friendly development, Decision/Planning Support System, Gegraphic Information Systems, Relational database design, Data Base Management Systems, Non-spatial and Spatial Analyses, Statistical Testing, Modelling IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
oz FETHİYE-KAYAÇUKURU'NUN CBS-TABANLI TEKNİKLER KULLANILARAK SÜRDÜRÜLEBİLİR/ÇEVRE DOSTU GELİŞİM PLANLANMASI Erdoğan, Aygün Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Anabilim Dalı Tez yöneticisi: Doç.Dr. Oğuz Işık Eylül 2000, 214 sayfa Özellikle 1970 lerden sonra önem kazanan ancak 1987'de yayınlanan“Ortak Geleceğimiz”ile önemli bir boyut kazanan ve gelişmenin çevrenin de göz ardı edilmeden gerçekleşmesi ilkesine dayanan 'sürdürülebilir/çevre dostu gelişme' dünyada olduğu gibi ülkemizde de geniş yankı bulmuştur. Kriterleri kesin belirlenmemiş olmakla beraber böyle bir gelişim planlama anlayışı kaynakların etkin ve yeterli kullanımım, kültürel mirasa saygıyı, çevre ve tarım dostu olmayı gerektirmektedir. Bu ise pek çok kriterin aynı anda analize gireceği çok sayıda değişkenin koordineli bir şekilde ortak yönetilmesi anlamına gelmektedir. Bu kapsamda çalışma, böylesi bir planlamada ülkemizde yeni gelişmekte olan Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) tabanlı tekniklerin kullanımının örnek bir alan üzerindeki katkılarının araştırılması amacıyla yapılmıştır. Çalışma alam olan Fethiye-Kayaçukuru Ovası, Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde ve 1/25000 Fethiye-Dalaman Çevre Düzeni Planında“Öncelikle Planlanacak Alan”olarak tanımlanmıştır. Halen 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlaması yapılmakta olan ova, kültürel miras, tarım, çevre ve turistik açılardan hassas bir alandır. CBS tabanlı bu çalışmada ilişkisel veri tabam yönetim sistemi, istatistiki program, vb. yardımcı diğer bilgi sistemlerinden başka baza matematiksel modeller de alan üzerinde örnek teşkil edecek şekilde kullanılmıştır. Veri tabanlarının tasarlanmasında (Varlık-Üişki/İlişkisel model ve gruplanmış çakışan haritalar) verilerin etkili ve yeterli analizi hedeflenmiştir. t£, iraSSEKÖĞRETM KURUŞ/ IMWCTMA MTA OTOM MWBtWTi iGeliştirilen sistemle yapılan analizlerin sonucunda Kayaçukuru Ovasının planlanmasıda yol gösterebilecek sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca sürdürülebilir/çevre dostu gelişim planlamasının geliştirilen bu karar/planlama destek sistemi gibi bir sistemin yokluğunda ve yalnız klasik planlama teknikleri ile yapılmasının zorluğu tartışılmıştır, ferde de geliştirilmeye açık olan bu sistemin çeşitli planlama otoritelerinden başka planlama gibi çok boyutlu ve farklı disiplinlerin ortak karar vermesini gerektiren bir ortamda nasıl kullanılabileceği ve kullanılması gerektiği üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUSTAINABLE/ENVIRONMENT FRIENDLY DEVELOPMENT PLANNING OF FETHİYE-KAYAÇUKURU USING GIS-BASED TECHNIQUES Erdoğan, Aygün M.S., Graduate School of Geodetic and Geographic Information Technologies Supervisor Assoc.Prof.Dr. Oğuz Işık September 2000, 214 pages 'Sustainable/environment friendly development* which lies on the principle of development without detriment to nature has gained importance especially after the 1970s. However the publishment of“Our Common Future”in 1987 brought a special dimension into this concept which has found wide acceptance in the world as well as in our country. Although its exact criteria have not been decided upon, such a development planning understanding requires efficient and effective use of resources, respect to cultural heritage, and being a friend of nature and agriculture. This calls for a common management of many variables to be analysed with many criteria in a coordinated way at a time. In such a planning context, the study was carried out on a case area for exploring the contributions of use of Geographic Information Systems (GIS)-based techniques, which have been newly developing in our country. The study area, Fethiye Kayaçukuru Plain is situated in Fethiye-Gocek Special Protection Area and defined as“Priority Planning Area”in 1/25000 Fethiye-Dalaman Environmental Master Plan. The plain for which 1/5000 and 1/1000 scaled planning studies are being carried out, is a vulnerable place for its cultural heritage, agriculture and tourism potentials. In this GIS-based study besides the database management system, a statistical package, work sheet supporting information systems, some mathematical models were also used to form some examples on the area. In the design of databases (Entity-Relationship, Relational model and grouped overlapping maps) the aim was to achieve efficient and effective analyses of data. iiiAt the end of the performed analyses with the developed system some guiding principles were obtained for Kayaçukuru Plain's planning process. Moreover, the difficulties of planning sustainable/environment friendly development with only classical planning techniques without such a system were discussed. In addition to the use of this further developable system by several planning authorities, its use and ways for its use in such a multiple dimension context like planning and in a medium that requires common decision-making process by different disciplines were also discussed.