Prediction of broken zone radius lining tickness around circular mine shatts
Dairesel maden kuyuları çevresindeki örselenmiş bölge yarıçapının ve tahkimat kalınlığının tahmin edilmesi
- Tez No: 93064
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: kuyu, tahkimat, örselenmiş bölge, kuyu tahkimat basıncı, kaya kütlesi sınıflaması, kaya-yükü yüksekliği, tahkimat kalınlığı IV, shaft, support, broken zone, shaft support pressure, rock-mass classification, rock-load height, lining thickness m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
öz DAİRESEL MADEN KUYULARI ÇEVRESİNDEKİ ÖRSELENMİŞ BÖLGE YARIÇAPININ VE TAHKİMAT KALINLIĞININ TAHMİN EDİLMESİ Öztürk, Hasan Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erdal Ünal Ağustos 2000, 136 sayfa Bu çalışmanın amacı dairesel maden kuyuları çevresindeki örselenmiş bölge yarıçapının ve tahkimat kalınlığının tahmin edilmesidir. Bu çalışmadaki, kuyu tahkimatı tasarımı açısından sunulan geniş literatür araştırması çalışmanın önemli aşamalarından biridir. Kuyu tahkimatı tasarımında, kuyu civarındaki örselenmiş (kırılmış) bölgenin kalınlığının belirlenmesi tahkimat gereksinimlerinin saptanması için gereken en önemli aşamalardan bir tanesidir. Literatürde bazı yaklaşımlar olmasına rağmen, bu çalışmada önerilen yöntem, kuyu civarındaki örselenmiş bölgenin kalınlığının bulunması için daha pratik bir yaklaşım getirmektedir. Bu yöntem ampirik ve sayısal yaklaşımlardan elde edilen sonuçların bütünleştirilmesi esasına dayanarak geliştirilmiştir. Kuyu tahkimatı gereksinimleri belirlenmesinde analitik ve ampirik (kaya-yükü yüksekliği) yaklaşımlarının herikisi de kullanılmıştır. Bu çalışmada önerilen tasarım rehberi, tasarım mühendisleri için pratik bir araç sağlamaktadır. Yazar tarafından geliştirilen SHAFT bilgisayar programı kuyu tahkimatı tasarımında kullanılan uzun ve karışık hesaplama sürecini basitleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREDICTION OF BROKEN ZONE RADIUS AND LINING THICKNESS AROUND CIRCULAR MINE SHAFTS Öztürk, Hasan M. S., Department of Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erdal Ünal August 2000, 136 pages The objective of this thesis study is to predict broken zone radius and lining thickness around circular mine shafts. A comprehensive literature survey pertinent to shaft-support design is an integral part of this. Determining of the extent of a disturbed zone around shafts is one of the major steps in estimating support requirements. Although a number of approaches have been suggested in the literature, the method suggested in this study provides a practical approach for estimating the extent of the disturbed-zone radius. This method has been developed on the integration of results obtained from empirical and numerical approaches. While attempting to determine the shaft support requirements, both analytical and empirical (rock-load height) approaches were utilized. The design guideline suggested in this study provides practical tools for design engineers. The computer program, SHAFT, developed by the author, simplifies the lengthy and complex process of calculations used in shaft lining design.