Fuzzy project scheduling with motivation considerations
Motivasyon kriteri göz önüne alınarak bulanık proje çizelgeleme
  1. Tez No: 93068
  2. Yazar: MESTURE OKTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN SEPİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) Projesi, Bulanık Proje Çizelgeleme. VI, Research and Development (R&D) Project, Fuzzy Project Scheduling. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZ MOTİVASYON KRİTERİ GÖZ ÖNÜNE ALINARAK BULANIK PROJE ÇİZELGELEME Oktay, Mesture Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Canan Sepil Aralık 2000, 168 sayfa Bu çalışmada, motivasyon kriteri göz önüne alınarak güç elektroniği alanında gerçek bir araştırma geliştirme (AR-GE) projesine uygulanmış olan bulanık proje çizelgelemesi yaklaşımı geliştirilmiştir. Çizelgelemenin amacı, mevcut kaynakların (projede çalışan mühendisler) beceri ve motivasyon düzeylerine ve aktivitelerin zorluk derecelerine göre proje bitiş süresini en azlayacak şekilde aktivitelere atanmasıdır. Bu kriterler bir AR-GE projesinde aktivitelerin tamamlanma sürelerinde en etkili faktörler olarak seçilmiştir. Proje aktiviteleri arasında öncelik sıralaması bulunmaktadır. Aktivite süreleri, her uygun kaynak veya kaynak grubu için kaynakların beceri düzeyleri ve motivasyon düzeyleri ile aktivitelerin zorluk düzeylerinin bir foksiyonu olarak bulanık sayılar olarak hesaplanmıştır. Çizelgelemede, iki adet sezgisel çizelgeleme metodu ve bunlar için iki adet ek metodbir yazılım programı kullanılarak uygulanmıştır. Aktiviteler ana metodlarda bir kez başladıktan sonra bölünemez, ek metodlarda ise bölünebilir özelliktedir. Çizelgeleme metodlarının algoritmaları ve sonuçlan çalışmada sunulmaktadır. Ayrıca, sonuçların uygulanması için öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FUZZY PROJECT SCHEDULING WITH MOTIVATION CONSIDERATIONS Oktay, Mesture M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Canan Sepil December 2000, 168 pages In this study, a fuzzy project scheduling approach with motivation considerations is developed for a real life research and development (R&D) project in power electronics area. The purpose of the scheduling is to allocate the available resources (engineers working for the project) to the activities of the project according to the skill and motivation levels of the resources and the difficulty level of the activities so that the project completion time is niinimized. These criteria are chosen as the most important factors in determining the duration of the activities in an R&D project. There are precedence relationships among the activities of the project. The activity durations corresponding to resources or resource groups are calculated as fuzzy numbers which are a function of the skill level, motivation level of the resources and the difficulty level of the activities. In the present study, in scheduling, 111two heuristic rules and two extension rules for them are applied using a computer program. The activities are nonpreemptive for the main rules and preemptive for the extension rules. The algorithms of the scheduling rules and the results are presented in the study. Furthermore, suggestions for the application of the results are presented.