Differential cryptanalysis using FEAL-4 algorithm
Diferansiyel kriptoanaliz metodunun FEAL-4 algoritması üzerinde uygulanması
  1. Tez No: 93070
  2. Yazar: NİLÜFER AKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ERASLAN, PROF. DR. İSMAİL GÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: açık metin, şifreli metin, gizli anahtar. iv, plaintext, ciphertext, secret key. iii
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz diferansiyel KRIPTOANALIZ METODUNUN FEAL-4 ALGORİTMASI ÜZERİNDE UYGULANMASI Akkaya, Nilüfer Yüksek Lisans, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Yardımcı Doçent Dr. Ahmet Eraslan Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İsmail Güloğlu Aralık 2000, 76 sayfa. Bu tezde, 90'lı yılların başında geliştirilmiş olan Diferansiyel Krip- toanaliz metodu kullanılarak, FEAL-4 algoritmasını kıran bir yazılım paketi geliştirilmiştir. Bu paketle, bizim tarafımızdan seçilen 16 açık metnin aynı anahtar ile şifrelenmiş karşılıkları olan şifreli metinler biliniyorsa, sistem tamamen kırılıp gizli anahtar bulunabilir. Anahtar bulunduktan sonra, bu anahtar ile şifre lenmiş olan bütün metinler kolayca deşifre edilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIFFERENTIAL CRYPTANALYSIS USING FEAL-4 ALGORITHM Akkaya, Nilüfer M.S., Department of Engineering Sciences Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ahmet Eraslan Co-Supervisor: Prof. Dr. Ismail Güloğlu December 2000, 76 pages. In this thesis, a software tool is developed to break the Fast Data En cryption Algorithm (FEAL-4) by the differential cryptanalysis method which was developed at the beginning of 90's. By this computer program, if the ciphertexts obtained by encrypting the 16 previously chosen plaintexts, chosen by us are known, the system can be broken and key can be found. After that all ciphers encrypted with this key can be decrypted easily.