Phosphorous analysis of Çatalhöyük sediments
Çatalhöyük sedimanlarının fosfor analizi
  1. Tez No: 93071
  2. Yazar: ALİ AKIN AKYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİNDE DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeometri, Archaeometry
  6. Anahtar Kelimeler: arkeometri, sediman, Anadolu, Neolitik, Çatalhöyük, fosfor, fosfat analizi, toprak analizi IV, archaeometry, sediment, Anatolia, Neolithic, Çatalhöyük, phosphorus, phosphate analysis, soil analysis iii
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
oz ÇATALHÖYÜK SEDİMANLARINDA FOSFOR ANALİZİ Akyol, Ali Akın Yüksek Lisans, Arkeometri Programı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şahinde Demirci Eylül 2000, 114 sayfa Bu çalışmada, Çatalhöyük arkeolojik alanına ait toprak (sediman) örnekleri fosfor içeriklerini bulmak amacıyla analiz edildi. Arkeolojik alanların belirlenmesinde fosfor analizinin önemi ve fosfat analizi methodlan araştırıldı. Fosfor, fosfat formunda, göreceli olarak kimyasal kalıcılığı ve yaşam zinciri içinde artan miktarı ile geçmişteki yaşamsal etkinliklerin önemli bir delilidir. Bu çalışmada, Çatalhöyük arkeolojik alanından alman yüz sediman örneği X-ışını toz kırınımı (XRD), ısıtma ile ağırlık kaybı (LI), kolorimetrik ve kondaktimetrik ölçüm teknikleri kullanılarak analiz edildi. Sonuçlar öngörüldüğü üzere örneklerdeki fosfor içeriğinin arkeolojik bölgedeki konumlarına bağlı olarak değiştiğini gösterdi. Yüksek P genellikle yüksek organik maddenin bulunduğu bölgelerde bulundu. Kondaktometrik ölçümler de topraklatın farklı değerlerde tuz içerdiğini gösterdi. XRD analizi sonucunda çoğunlukla smektit türü kil mineralleri belirlendi ve örneklerin bir kısmında belirgin minerallerden biri olan kalsitle beraber dolomit de gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ü.. PHOSPHOROUS ANALYSIS OF ÇATALHOYUK SEDIMENTS Akyol, Ali Akin M.S., Program of Archaeometry Supervisor: Prof. Dr. Şahinde Demirci September 2000, 114 pages In this study, soil (sediment) samples coming from Çatalhöyük archaeological area were analysed for the purpose of soil phosphorous content. The importance of phosphorous analysis in the interpretation of archaeological areas and the methods of phosphate analysis were investigated. Phosphorous, in the form of phosphate, is a consistent indicator of past anthropogenic activity, since its concentration increases through the life chain because of its relative chemical immobility. In the study, the hundred sediments coming from Çatalhöyük (Çumra, Konya) archaeological area were analysed in various respects using techniques such as X-ray diffraction (XRD), loss-on-ignition (LI), colorimetry and conductivity measurements. The results showed that phosphorous (P) content of the samples varied depending upon the locations of the site as expected. The high P having locations were found generally to have high organic matter. Conductivity measurements proved that the sediments have different salt values. The XRD analysis showed that the most probable clay is smectite type clay and also dolomite was observed beside calcite as one of the main minerals in some sediments.