Eskişehir ili üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında maternal ölüme ramak kala vakalar ve ilişkili faktörlerin incelenmesi: Bir vaka-kontrol çalışması
Investigation of maternal near-miss cases and associated factors in tertiary health institutions in Eskişehir province: A case-control study
- Tez No: 930710
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED FATİH ÖNSÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Maternal near miss, anne sağlığı, maternal morbidite, vaka-kontrol çalışması, Eskişehir
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çalışmanın amacı, Eskişehir ilindeki üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında Maternal Ölüme Ramak Kala (MÖRK) vakalarının sıklığını belirlemek, ilişkili risk faktörlerini incelemek ve anne sağlığı hizmetlerini iyileştirmeye yönelik katkı sağlamaktır. Çalışma, Eskişehir ilinde bulunan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi ve Eskişehir Şehir Hastanesi (EŞH)'nde yürütülen retrospektif bir vaka-kontrol araştırmasıdır. Araştırmada, 1 Ocak 2022 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında bu hastanelerde doğum yapmış olan 10.360 kadının dosyası incelenmiş olup, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) tanımladığı MÖRK kriterlerine göre seçilen 53 vaka ve 159 kontrol çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Elde edilen veriler Mann-Whitney U testi, ki-kare testi, Fisher's Exact testi, tek değişkenli ve çok değişkenli lojistik regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Bu çalışmada, MÖRK insidansı bin canlı doğumda 5.18 olarak hesaplanmıştır. Çok değişkenli analizde anemi, preterm doğum, sezaryen öyküsü, iki gebelik arası sürenin kısa olması (≤2 yıl) ve kronik hastalık varlığı, MÖRK için bağımsız risk faktörleri olarak bulunmuştur. Vaka grubunda en sık rastlanan ciddi maternal komplikasyonlar postpartum hemoraji, uterus rüptürü ve preeklampsidir. Ayrıca, vaka grubundaki kadınların %30.2'sinin yoğun bakım ünitesine kabul edildiği, en sık uygulanan kritik müdahalenin ise %73.6 ile kan ürünü kullanımı olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, maternal morbidite ve mortaliteyi azaltmak için anemi tarama ve tedavi programlarının yaygınlaştırılması, doğum öncesi bakım hizmetlerinin güçlendirilmesi, preterm doğum risklerinin azaltılması ve sezaryen doğumlarının sayısının kontrolü gereklidir. Çalışmanın sonucunda, Türkçe literatürde“Maternal Ölüme Ramak Kala”(MÖRK) teriminin kullanılması ve ana-çocuk sağlığı ölçütleri arasına alınmasının anne sağlığı politikalarının geliştirilmesine katkı sağlayabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the incidence of maternal near-miss (MNM) cases in tertiary healthcare institutions in Eskişehir, examine the associated risk factors, and contribute to improving maternal health services. The study was a retrospective case-control study conducted in tertiary hospitals in Eskişehir, namely Eskisehir Osmangazi University (ESOGÜ) Health, Application, and Research Hospital, and the Ministry of Health Eskisehir City Hospital (EŞH). The medical records of 10,360 women who gave birth in these hospitals between January 1, 2022, and December 31, 2023, were reviewed. A total of 53 cases and 159 controls, selected according to the World Health Organization (WHO) MNM criteria, comprised the study sample. The data were analyzed using the Mann-Whitney U test, chi-square test, Fisher's Exact test, and univariate and multivariate logistic regression analyses. The MNM incidence was calculated as 5.18 per 1,000 live births. Multivariate analysis identified anemia, preterm birth, prior cesarean delivery, short interpregnancy interval (≤2 years), and the presence of chronic disease as independent risk factors for MNM. The most common severe maternal complications in the case group were postpartum hemorrhage, uterine rupture, and preeclampsia. Additionally, 30.2% of the women in the case group were admitted to the intensive care unit, and the most frequent critical intervention was blood product transfusion (73.6%). In conclusion, expanding anemia screening and treatment programs, strengthening antenatal care services, reducing preterm birth risks, and controlling cesarean delivery rates are necessary to reduce maternal morbidity and mortality. As a result of the study, it was concluded that the use of the term“Maternal Ölüme Ramak Kala”(MÖRK) in the Turkish literature and its inclusion among maternal and child health indicators could contribute to the development of maternal health policies. Maternal near miss, maternal health, maternal morbidity, case-control study, Eskişehir